Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Nova slovenska mikropivovarna – Green Gold Brewing!

Prva savinjska pivovarna.

Zaenkrat se letos pri nas ni odprlo veliko novih pivovarn, zato to novico pišemo s še večjim veseljem. To, da se v Savinjski dolini odpira nova pivovarna smo vedeli že kar nekaj časa, kajti lastnik in glavni pivovar je precej aktivna osebnost na področju slovenskega pivovarstva. Prejšnji teden so je pivovarna premierno predstavila v Sir William’s pub-u s svojim prvim zvarkom, mi pa smo jih obiskali v pivovarni in tako ob klepetu in kozarcu piva izvedeli več.

Luka Rojnik, hmeljar in pivovar

Za pivovarno stoji Luka Rojnik iz hmeljarske kmetije Rojnik. Sam pravi, da je ključno spodbudo za pivovarno dobil na lanskoletnem izletu v Ameriko, kjer so ga kolegi začudeno gledali, češ, zakaj še nima svoje pivovarne, ko pa ima na voljo toliko hmelja. Luka nam tudi ponosno pove, da prihaja iz močne hmeljarske družine, ki to obrt opravlja že od leta 1880, trenutno pa so eni od večjih hmeljarskih kmetij v Evropi, z obdelovalno površino 41 hektarjev in sedmimi sortami hmelja.

Svojo idejo in navdih je torej našel v Ameriki in to se tudi močno pozna na pivih, ki smo jih imeli možnost poizkusiti.  Ni presenečenje, da so piva hmeljno orientirana in da bodo pivski recepti močno stremeli k uporabi slovenskega hmelja iz kmetije Rojnik (razen posebnih zvarkov). Svojo pivovarsko pot je Luka začel kot domači pivovovar in tako se je že prej srečal s kreiranjem lastnih receptov.

Pivovarna je moderna in narejena po naročilu, velikost posamezne kuhe je 500 l. Zaenkrat ima še nekoliko manj fermentorjev in zorilnih tankov, ampak te bo s časom in rastjo pivovarne tudi dopolnil. Zaenkrat bo njihova piva moč dobiti le točena, stekleničiti jih ne nameravajo.

green-gold-brewing-5

Trenutna ponudba:

Rocket Queen

Ameriška IPA s 6.6% alkohola, ki je lepo hmeljno-sladno uravnotežena. Je motno jantarne barve s kremno peno in močnim vonjem po smolah, v ozadju pa se skriva tudi rahlo zeliščen karakter. Okus je prijetno piten in se harmonično prepleta med sladno podlago in smolnim hmeljnim karakterjem, grenkoba pa je izrazita, toda mehka in neagresivna. Pivo pusti prijeten vtis, kjer ima prste vmes tudi namenska nižja stopnja karbonizacije.

Zombie Wolf – Single Hop IPA

Single hop IPA (zvarek z le enim hmeljem), kjer je uporabljen slovenski hmelj po imenu Wolf in lepo izžareva karakter tega hmelja. Tudi to pivo je motno jantarne barve s kremno belo peno, vonj je prijetno smolnat z nekaj sadnimi notami. Okus je zelo uravnotežen,  sadni karakter hmelja pa se čudovito vključi v prijetno sladno in ravno prav grenko pivo.

Njihovo pivo lahko poizkusite v:

4 komentarji

 • jože pravi:

  Kako se lahko reče, da se letos ni odprlo veliko pivovarn!

  Naj omenim (oz. spomnim vaju) katere so se odprle poleg zgoraj omenjene:
  Mammut
  Loo-blah-nah
  Lobik
  Hopsbrew

  Za Slovensko pivovarsko sceno je to kar dosti novih pivovarn, pa smo šele v 7. mesecu tega leta. Kar statistično pomeni ena odprta pivovarna na 1.4 meseca v letu 2016.

  Tako, da ni potrebno poveličevati, kot da je zgoraj omenjena pivovarna ena od redkih odprtih.

  Njim pa želim veliko sreče na poslovni poti.

  • Zdravo Jože,

   v mislih smo imeli novodoprte mikropivovarne z lastno opremo in kapaciteto kuhe, ki presega potrebe domačega pivovarja. Drugače bi lahko pisali članke le o tem. Kakorkoli, veseli pa nas seveda vsak premik na področju piva.

 • jože pravi:

  Potem pa za boljše razumevanje, če se piše v kontekstu pravih pivovarn in ne na splošno.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!