Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Nova slovenska mikropivovarna – Kaki Kraft!

Kratkotrajnega zatišja na slovenski pivovarski sceni je zagotovo konec, saj so se zopet množično začele pojavljati nove pivovarne. Te se sedaj že zelo radoživo prikazujejo na zemljevidu Slovenije, vsaka pa ima neko svojo zgodbo, kako se je vse skupaj začelo. Ena takih je tudi zgodba pivovarne Kaki Kraft.

Trije slabi šefi

Začetki te mlade in majhne pivovarne segajo v leto 2008, ko sta Anja in Andrej začela z domačim pivovarstvom in tako zelo hitro vzljubila pivo, ki je takrat pri nas šele začelo dobivati tisto butično obliko (leta 2008 sta bila mikropivovarska začetnika Human Fish v Slovenj Gradcu in Vizir v Črnomlju).

Svojo pivovarno sta planirala odpreti že v letu 2014, vendar sta zaradi zapletov z lokacijo v Ajdovščini, otvoritev premaknila na 22. julij 2016. Pivovarna se nahaja v obmejnem kraju Miren pri Novi gorici, kjer se nahaja tudi manjša prodajalna piva, obenem pa ga lahko tam tudi degustirate. Sama priznavata, da je bil eden glavnih povodov za odprtje pivovarne in s tem lastnega podjetja, zelo nekorekten odnos nadrejenih v drugih poslovnih okoljih.

Morda je tudi znižanje trošarin botrovalo, da sta pivovarno postavila na slovensko stran meje?

Kaki-Kraft-13

Pivovarna in pivo

Pivovarna je majhna, lična in smiselno urejena. Zelo prav jim pride, da se nahajajo v prostorih bivše živilske predelovalnice, tako da je za hlajenje, prezračevanje in čistočo lepo poskrbljeno. Kuhajo na manjši pivovarni ameriškega proizvajalca (250 L kapaciteta).

Ime pivovarne sta izbrala, ker pravita, da ju spremlja že od samega začetka. Tudi spoznala sta se ravno pod drevesom kakija.

Pivo že stekleničijo in poskusili smo njihov Summer ale, ki je bil zvarjen prav za otvoritev. Pivo je prijetno osvežilno in prijetno, zato se nadejamo zanimivih zvarkov tudi v prihodnje. Že sedaj sta nam izdala, da v kratkem prihaja novo pivo; SMASH Aurora. SMASH je angleška skovanka za Single Malt Single Hop, torej pivo, ki je zvarjeno samo iz ene vrste slada in ene vrste hmelja – v tem primeru z izpostavljeno slovensko Auroro. Smisel takšnih zvarkov je, da se prikaže kvalitete specifične sestavine in pohvalno je, da sta za prvi takšen zvarek izbrala prav slovenski hmelj. Zaenkrat bodo pivo dobavljali lokalnim lokalom in okoliškim restavracijam, spogledujejo pa se tudi z idejo, da bi pivo bilo moč dobiti v večjih mestih, vendar se seveda zavedata obveznosti glede zaloge, ki jih ta pot prinaša. Mi jim vsekakor želimo veliko sreče!

Spremljate jih lahko na facebook-u, v nastajanju pa je tudi spletna stran.

2 komentarja

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!