Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Nova slovenska mikropivovarna – Hopster!

V začetku leta smo že vedeli za nekaj pivovarn, ki so napovedale svoje odprtje. Skozi leto pa se je pojavilo tudi nekaj novih pivovarn, ki jih ni nihče pričakoval. V slednjo kategorijo zagotovo spada pivovarna Hopster, ki nas je prijetno presenetila s svojim obstojom in zanimivo pivovarsko smerjo.

Ker smo torej o pivovarni pred obiskom vedeli zelo malo, smo pričakovali mikropivovarno z zelo klasičnim naborom piv. Veseli smo bili, da smo se motili.

Hopster

Gre za majhno mikropivovarno, ki se nahaja na obrobju Ljubljane (Podgrad pri Zalogu) v starem industrijskem objektu. Svoje pivo kuhajo v 500L kotlu ameriškega proizvajalca, pivo pa fermentira in zori v 4 posodah. Kljub majhnosti je pivovarna tehnično na zelo spodobnem nivoju. Razveselili smo se takoj, ko smo izvedeli, da uporabljajo tekoči kvas, kar že takoj pozitivno govori o njihovi zavzetosti.

pivovarna-hopster-3

Njen lastnik in hkrati glavni pivovar je Alexandr Tkachenko, ki se je iz Rusije preselil v Slovenijo pred dobrim letom in pol, v želji po boljši prihodnosti zase in za svojo družino, ki mu hkrati tudi veliko pomaga pri pomožnih pivovarskih opravilih. Alexandr nam je zaupal, da je bivši lastnik manjšega IT podjetja v Rusiji, s pivovarstvom pa se je srečal kot domači pivovar in se po skrbnem premisleku odločil, da hobi spremeni v posel. Izbral je Slovenijo, za katero je ocenil, da je njen pivovarski trg zdrav in še v rasti.

FUN FACT: Trenutno približno četrtina mikropivovarn v Sloveniji v svojem imenu nosi ime povezano s hmeljem.

Slovenija – Rusija

Ne moremo preko dejstva, da sta v Sloveniji sedaj že dve mikropivovarni z ruskimi koreninami. Ob pivu so nam lastniki druge pivovarne z ruskim lastništvom, Hopsbrew, že nekaj časa nazaj sicer razkrili, da se na Slovenijo gleda, kot na varno deželo z veliko poslovnimi priložnostmi. Poudarili pa so tudi, da se v Sloveniji premika vse zelo “počasi, počasi”, kot nam je pojasnila Katja. Navedla nam je tudi dejanski primer, ko čas, ki ga v Sloveniji podjetja potrebujejo za pripravo ponudb za opremo, Rusi izkoristijo že za izvedbo naročila.

Nabor piva

Čeprav pivovarna v svojem imenu nosi glavno hmeljno začimbo, ki močno namiguje na nihovo smer pivovarstva, bi lahko rekli da ime malce zavaja. Paradni konj pivovarne je trenutno sicer american pale ale, ki smo ga lahko tudi sami preizkusili in ocenili kot zelo korektno, gladko in prijetno pivo. Njihovo drugo pivo pa je pravo bavarsko pšenično pivo, ki smo ga v Sloveniji že lahko poizkusili (Mali Grad), vendar pa le kot sezonsko poslastico.

Za zaključek pa smo uspeli izvedeti, da se za hladnejše obdobje pripravlja izjemno zanimiv stil piva, prav tako bavarskega izvora, ki pa ga zvarjenega na naših tleh, do sedaj še nismo imeli priložnosti poskusiti.

 

One Comment

 • Suzana pravi:

  Veliki pozdrav za vas , javljm vam se iz udruzenja kolekcionara pivskih etiketa iz Pančeva , Srbija . Bilo bi nam veliko zadovoljstvo i radost ako biste nam poslali vase etikete da upotpunimo nase kolekcije . Unapred vam se zahvaljujem i nadam se da cemo biti u prilici da probamo i vase pivo koje svi hvale . Adresa :
  Kostić Suzana
  Ritska 79
  26232 Starčevo , Pančevo
  Srbija

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!