Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

NOVA PIVOVARNA: Pivovarna Lintvern

,

Za pivovarno Lintvern smo slišali že nekaj časa nazaj in jo tudi budno spremljali. Večkrat smo lastnike pivovarne tudi srečali na raznih pivskih dogodkih in zato smo bili že zelo nestrpni, kaj nas čaka. Verjetno jih ne bi mogli obiskati na bolj primeren sončni poletni večer. Po pohajkovanju med vročinskim valom v okolici Bohinja je bila misel na pivo izredno močna. Obisk pivovarne je zato še dodatno spominjal na malega otroka ob obisku slaščičarne. Sprva se je bilo potrebno iz bohinjske doline pripeljati skozi precej vijugaste ovinke v manjšo vasico Jereka na katero je ravno padalo zahajajoče sonce.

Strastno v vsakem pogledu

Pivovarna spada med manjše, kar pa še zdaleč ne pomeni, da je majhna. Gre za tipično mož-žena operacijo, ki se je v Sloveniji izkazala kot izredno pogosta in tudi obrodi zelo zanimive in pitne rezultate (Pelicon, Hopsbrew, Vizir, Mali Grad, …). Oko se nam takoj ujame pri z lesom obdanih kotlih, ki so ročno delo lokalnih mojstrov in šele nato preide na fermentorje znanega slovenskega proizvajalca. Kljub majhnem garažnem prostoru je pivovarna zelo dobro opremljena in urejena, kar ustvari resen in obetajoč vtis.

Operacija trenutno poteka s polno zaposlitvijo Klemna, partnerka Špela pridno pomaga in verjetno se že spogleduje s trenutkom, ko bo dovolj dela za oba. Pivovarna je usmerjena v lokalno delovanje, kjer lepo zapolnjuje manjkajočo vrzel craft piva. Njihova odločitev, da pivo polnijo samo v steklenice je sprva malce težje razumljiva, ampak pivovarja hitro objasnita, da odjemalci, v večini gostinci, lažje odkupijo manjše količine v večjih frekvencah.

Lepo je videti, kako craft pivovarne močno vplivajo na lokalno zavest!

Lintvern pivo:

Jezernik – Summer ale

Lahkotno pivo, ki je nekakšen hibrid pale ale-a, witbiera in blonde ale-a. Izpade neverjetno pitno in ravno s pravim karakterjem, da začutiš intenzivnejšo karbonizacijo in prijetno ameriško grenčico.

Bohinjski Čatež – Sweet Stout

Stout je stil, ki bi ga želeli pri večih pivovarnah, zato je bilo prijetno presenečenje že ob prvem požirku. Pivo ima izredno prijetno aromo po mlečni čokoladi in beli kavi, ki se je tudi nadaljevala v polno in ne preveč sladko telo. Tekstura je bila kremna in bi jo lahko (oz. bi jo moral) izboljšal le dodatek laktoze, pookus je ostal dolgo trajajoč in pustil prijetno noto kakava.

Black IPA

Najbolj hmeljno pivo od trojice, ki je zapakirano v manj pogost in težje izvedljiv temni IPA. Njihova interpretacija ni hmeljna bomba, kar pa v tem primeru, čeprav ne ustreza povsem zahtevam stila, ni slabost. Pivo je zelo uravnoteženo med karamelnim sladom in citrusnim hmeljem. Je precej polne teksture in pusti poln pookus.

Poskusite jih lahko v številnih lokalnih gostiščih, upamo, da kmalu tudi drugje.

Komentiraj

Your email address will not be published.