Ja, prav ste prebrali. Ne bomo se pogovarjali o hrani in pivu, temveč kar o hrani, ki je svoje mesto našla v pivu samem. V današnjih časih je že pogosta praksa, da pivovarji na veliko eksperimentirajo z dodatki v pivu. Na policah trgovin se pogosto znajdejo piva s čiliji, kavo, čokolado, kosmiči in sadjem. Toda štorija se ne konča tu. Tako je na primer eden izmed slovenskih domačih pivovarjev (Domen, respect!) pred dnevi varil pivo z dodatkom gumijastih medvedkov. No, v tem zapisu pa si bomo pogledali nekaj najbolj nenavadnih komercialno dostopnih piv, ki so jim pivovarji dodali različno hrano.
MODRI SIR
Sir s plesnijo v večini primerov oplemeniti jed, toda nekako smo v dvomih, kako je s tem pri pivu. Če želite izvedeti, poskusite Belvoir The Blue Brew
PICA
Pivo in pica sta odlična prijatelja. No, v domači ameriški pivovarni pa so margerito in konkretno količino začimb dodali kar v samo drozgo – Mamma Mia! Pizza Beer
KROF, ČOKOLADA, ARAŠIDOVO MASLO IN BANANE
Rečemo lahko samo: »Kaj!?« V znani ameriški pivovarni Rogue so resnično v pivo dodali vse te sestavine, da je nastala tale sladica… mislimo pivo – Rogue Voodoo Doughnut Chocolate Peanut Butter and Banana Ale
SVINJINA
No, če se vam že sama slanina v pivu zdi nenavadna, kaj naj si potem mislimo šele o tem pivu, kateremu so dodali prašičjo glavo in kosti. Jap, to je Right Brain Mangalitsa Pig Porter
LIMETINA PITA
Še ena utekočinjena sladica. V ameriški pivovarni Shorts so pivu dodali limete, mlečni sladkor, krekerje in marshmallow kremo. Bi poskusili? Shorts Key Lime Pie vas čaka.
KOKOSOV CURRY
Dodatek kokosa v pivu zna zelo popestriti okuse. Toda kaj se zgodi, če pšeničnemu pivu dodajo še curry začimbe. No, za to je tukaj New Belgium Coconut Curry Hefeweizen
BIKOVI PRAŠNIKI
Res je, da bikov moški ponos velja za nekakšno specialiteto. Toda že sama misel na to jed nekatere kar stisne v želodcu. Kaj šele dodatek le-tega v pivo. Za tiste najbolj radovedne je tu Wynkoop Rocky Mountain Oyster Stout (naj vas ime ne zavede).
SIPINO ČRNILO
Rižote (in še kakšne jedi) obarvane s sipinim črnilom niso nič več nenavadnega. Zakaj pa ne bi potem črnila dodali še v pivo? To so storili v Pacific Brewing z njihovim Squid Ink.
OSTRIGE
Angleži so znani po tem, da so si stout privoščili ob ostrigah – nastal je oyster stout. No, v pivovarni Flying Dog, pa so ostrige dodali kar pivu samemu – Pearl Necklace Oyster Stout.
BLOODY MARY
Poznana pijača, ki naj bi bila najboljše zdravilo za mačka. No, v ameriški pivovarni Short’s pa so paradižnik, koper, hren, poper in semena zelene dodali kar v pivo. Ali velike količine tega piva še vedno povzročajo mačka ali ne pa preverite s pivom Short’s Blood Beer.
Kaj pa pri nas? No, naši pivovarji niso tako ekstremni, tako da izmed domačih zvarkov lahko omenimo Križmanovo pivo s tartufi ter Vizirjev Matevž s fižolom in krompirjem.
Komentiraj