Način: BIAB
Stil: Pale Ale
Predlagano ime: Nesramežljivi bledec
Recept je namenjen začetnikom in zato je precej podrobnosti in navodil.
Za prvi recept bomo vzeli nekaj relativno enostavnega s prijetno hmeljno aromo – bledi ale ali tako imenovani pale ale. Uporabili bomo dva slada, kvas zgornjega vrenja in tri hmelje za zmagovalno kombinacijo. Hmelj za grenčico iz Nemčije, za aromo nepogrešljivi Ameriški Cascade, celoto pa bomo zaokrožili s Slovenskim Bobkom.
Tehnični podatki:
OG: 1.054 – Original gravity – Začetna specifična gostota,
FG: 1.010 – Final gravity – Končna specifična gostota,
IBU: 31 – International bitterness units – Mednarodna merska enota za grenkobo,
SRM: 8 – Standard Reference Method – Osnovna enota za merjenje barve končnega piva,
ABV: 5,7 % – Alcohol by volume – vsebina alkohola glede na vsebino.
To so tehnične lastnosti piva in so med drugim izredno pomembne za določanje stila zvarka.
Izdelali bomo 20l piva. Lastnosti so izračunane glede na 65% efektivnosti (sposobnost izkoristka pri drozganju).
Sestavine:
Pale ale slad 4.5 kg – Osnovni slad za ale piva
Munich malt slad 0.8kg – Lažje pražen karamelni slad s prijetno sladno aromo
Northen Brewer hmelj 25g – Klasični Nemški hmelj za grenkobo
Cascade hmelj 30g – Čudovit Ameriški hmelj z pikantno aromo po citratih
Savinjski Bobek 30g – Precej zaokrožen Slovenski hmelj z aromo po cvetlicah, iglavcih in citrusih
Fermentis safALE US-05 – 1 zavoj – Kvas v prahu, namenjen za ameriške stile piva,
130g dekstroze ali navadnega sladkorja – Karbonizacijski sladkor
Postopek:
1. Segreli bomo 20l vode na 74 stopinj C,
2. Vstavili vrečo in dodali zmleti slad, počasi dodajamo in veliko mešamo, da ne nastajajo grudice,
3. Izmerimo temperaturo in jo eventualno popravimo na 66 stopinj C (z vrelo ali mrzlo vodo),
4. Pustimo 75 minut počivati, prižgemo plin na minimalno ali pokrijemo z odejo,
5. Vrečko dvignemo, ožamemo in postavimo nad lonec s pomočjo, recimo dveh kuhalnic,
6. Manjka nam cca 7l vode (toliko jo navzame slad + nekaj jo bo izhlapelo med kuhanjem), lahko jo dodamo direktno ali pa prelivamo slad s toplo vodo,
7. Vrečo odstavimo in sladico zavremo,
8. Ko zavre dodamo 25g Northen brewer hmelja, pazimo da nam pivina ne skipi, zmanjšamo plin ali malo razmešamo peno, to je minuta 60, sedaj se čas odšteva
9. Na 15 minut dodamo 5g Cascade in Bobek hmelja
10. Na 5 minut dodamo 10g Cascade in Bobek hmelja
11. Na koncu kuhanja, na 0 minut, tik pred hlajenjem dodamo 15g Cascade in Bobek hmelja
12. Pivino ohladimo v hladni kopeli z ledom ali na kakšen drug način, mešamo na nekaj minut,
13. Med hlajenjem pripravimo kvas, zmešamo ga z 2dl prevrete mlačne vode (ne več kot 35 stopinj C) in po 20 minutah kvasno zmes premešamo,
14. Ko se pivina ohladi na cca 22 stopinj C jo pretočimo v fermentator
15. Dodamo kvas in fermetator dobro pretresemo, da s tem dodamo kisik
16. V fermentatorju pustimo najmanj 14 dni v prostoru z 20 stopinj C ,
17. Dodamo karbonizacijski sladkor in stekleničimo.
Malo nejasnosti med 8. in 10. točko glede minutaže dodajanja hmelja. Lahko bolj natančno kdaj katerega in ali lahko hmelje dodajam v isto vrečko.
lp, saso
Kot piše pod točko 8. se pri dodajanju hmelja čas odšteva, ko pivina zavre je 60 minut in nato se odšteva.
Dodamo karbonizacijski sladkor in stekleničimo.Prosim,če mi lahko razložite glede dodajanja sladkorja.Ali je to med vrenjem?Kdaj dodam 130 g dekstroze.
L.P Matjaz
Karbonizacijski sladkor dodamo tik pred stekleničenjem, torej nekaj minut pred tem.
Živjo!
Med pretakanjem v fermentor pivino precedimo in s tem odstranimo hmelj?
Lp,
Jernej
Bolje je, da preden pretočimo pivino močno centrifugalno premešamo, tako da se ves hmelj on ostali raztopljeni drobci ustalijo na sredini dna posode.
Hvala :).
Na kakšni temperaturi fermentirate v fermentorju.
Hvala, LP
Sašo hvala za opazek, smo dodali podatek.
Odlično pivo, prosim še za varianto z All grain.
LP, Sasa
BIab in allgrain sta si zelo podobna, tako da lahko uporabiš isti recept!
Odlično pivo, prosim še za varianto z All grain
LP
Ostalo mi je še nekaj hmelja Styrian Golding pa bi ga zamenjal z Bobekom. Ali je to problem?
LP, Saso
Ne