Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kdo so fantje iz Loo-blah-nah in kaj ustvarjajo?

Pivovarska sezona se je pričela, tako da vsak nov teden skorajda pomeni tudi odprtje nove pivovarne. Tudi naše urnike moramo precej prilagajati, saj s težavo vse obiščemo tako hitro, kot se odpirajo. Loo-blah-nah ni popolnoma nova pivovarna, ker se je predstavila že lansko leto kot nomadska/gypsy pivovarna, predvsem pa jo je bilo moč okusiti v izbranih ljubljanskih barih ter na nekaterih festivalih.

Pivovarska mentaliteta

Za varjenje je odgovoren Domen Srebot, ki ga morda nakateri poznati tudi, kot pisca na našem portalu v segmentu domačega pivovarstva. Seveda ni bil naključno izbran za glavnega pivovarja, saj sta investitorja Igor in Miha že pred časom kontaktirala ambiciozne domače pivovarje.

Sprva je skrbel za recepture in nastajanje novih potencialnih zvarkov, ki so jih do sedaj varili v belokranjskem Vizirju, sedaj pa je prevzel glavno tehnično vlogo v pivovarni. Med drugim je bil tudi ključnega pomena pri tehničnem delu snovanja pivovarne in kot smo hitro razbrali med pogovorom ob pivu, lastnika do njega izkazujeta veliko mero spoštovanja.

Oprema pivovarne je slovenskega porekla in kapacitete varilnice je zavidljivih 2000l. Locirana je v ljubljanskih Črnučah in zaenkrat predstavlja drugo mikropivovarno (poleg Pivovarne Tektonik) znotraj Ljubljane. Pivovarno poganja plin, ki ustvarja paro in je smiselni vir energije za pivovarne te velikosti. Potrebno je tudi omeniti, da je pivovarna lepo in smiselno urejena, obenem pa so si fantje pustili še kar nekaj prostora in s tem tudi potenciala za rast..

loo-blah-nah-10

Pivo Loo-blah-nah

Ni naključje, da bodo njihova piva angleško naravnana, saj je ta tip varjenja Domnu zelo blizu. To je zelo dobrodošlo, saj bo na nek način tudi malce zakrila rahlo vrzel med blažjimi angleškimi zvarki na našem trgu. Domen je izredno eksperimentalen pivovar, zato smo ga seveda pobarali, kdaj lahko pričakujemo tudi kakšna bolj ekcentrična piva in z iskricami v očeh nam je odgovoril “Takoj, ko pivovarno dokončno postavimo na noge se lotimo višje alkoholnih piv in seveda kislic, ki jim bomo namenili svojo posebno sobo.”

“Bitter”

Stil, ki smo si ga izredno želeli in se ga veselili, je na nek način le prišel na tržišče. Čeprav se tudi znotraj pivovarne niso še dokončno odločili, bodo pivo vseeno oklicali pale ale. Mnenje je, da bo tržišče težje sprejelo “bitter”, na drugi strani pa se zavedajo pomisleka, da večina ljubiteljev piva ob omembi pale ale-a, v pivu pričakuje klasične ameriške hmeljne karakteristike s svojim tropskimi in citrusnimi aromami, kar pa ta ni.

Pivo je torej tipičen angleški zvarek s sladno hrbtenico, nižjo karbonizacijo in ima zadržan karakter hmelja, ki ga sestavlja kombinacija petih slovenskih hmeljev.

Golden ale

Svetli zvarek ameriškega karakterja. Pivo je svetlo zlate barve z lepo bistrostjo in prijetno kremno belo peno. Na nosu prevladuje hmelj z mešanim slovensko-ameriškim karakterjem in z nekaj sadnimi estri. Izvedeli smo, da je hmelj pretežno slovenski, vsebuje pa tudi enega povsem novega oziroma eksperimentalnega. Okus je prijeten in nezahteven, karbonizacija je malo višja, kar poskrbi za zelo osvežilno pivo.

Pivo je zaenkrat moč poiskusiti v izbranih lokalih širom Ljubljane, kmalu pa se obeta tudi stekleničenje in širitev v ostale kraje.

loo-blah-nah-9

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!