Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

NA ZDRAVJE: Kulturne posebnosti in zanimivosti pri nazdravljanju s pivom

Nazdravljanje pred prvim požirkom piva je del pivske kulture. Vendar pa se le-ta po svetu močno razlikuje. Koliko piva bo v kozarcu, kdo vam ga bo natočil, kako nazdraviti in celo kdo bo plačal naslednjo rundo, je odvisno od tega, kje na svetu boste pili vaše naslednje pivo.

Cheers

Poglejmo si, kako ljubitelji piva nazdravljajo v različnih kulturah na vseh koncih sveta:

Nemčija

Začnimo z državo, kateri tradicija nazdravljanja je najbolj podobna našim domačim navadam. V Nemčiji se nazdravlja tako, kot to počnemo tudi v Sloveniji. Zelo pomembno je, da ob nazdravljanju vedno gledate v oči in nazdravite z vsakim, ki sedi za vašo mizo.

Kako nazdraviti: Prost (prohst)

Francija

Tudi v Franciji je pomembno, da se ob nazdravljanju vedno gleda v oči. Ko si točite pivo pa poskrbite, da boste kozarec vedno natočili le do polovice. Pazite tudi, da pijete po požirkih in počasi.

Kako nazdraviti: A votre santé (ah vot-ruh sahn-tay)

Madžarska

Tradicija pravi, da je trkanje s kozarci pri naših vzhodnih sosedih zelo žaljivo in naj bi v preteklosti povzročila številne neprijetne dogodke. Kjub temu, da mlajše generacije trdijo, da se to tradicijo opušča, se temu naslednjič, ko boste v Budimpešti, vseeno raje izogibajte.

Kako nazdraviti: Egészségedre (egg-esh ay-ged-reh)

Armenija

Vsaka miza ima svojega “nazdravljalca”, ki je odgovoren za nazdravljanje. V kozarce si pivo natočite iz iste steklenice. Naslednjo rundo pa plača tisti, ki ima nazadnje natočen kozarec.
Zato naredite prijatelju uslugo in si zadnji natočite kozarec.

Kako nazdraviti: Կէնաձդ (gen-ots-it)

Brazilija

V Braziliji je navada, da se naroči eno veliko pivo in se ga nato prijateljem natoči v male kozarce. Močno se pozna dejstvo, da je deljenje del vsakdana v tej strastni deželi, hkrati pa tako poskrbijo, da pivo ostane hladno med pitjem.

Kako nazdraviti: Saúde (saw-oo-de)

Kitajska

Nasprotno, kot v Franciji, se kozarce vedno napolni do roba. Ob nazdravljanju vedno pazite, da postavite svoj kozarec nižje od gostitelja ali najstarejše osebe. S tem se pokaže visoka stopnja spoštovanja.

Kako nazdraviti: 干杯 (gan-bay)

Japonska

V domovini vzhajajočega sonca si pivec v družbi nikoli ne natoči piva sam. V znak spoštovanja vam pivo vedno natoči oseba poleg vas, vi pa natočite pivo njim.

Kako nazdraviti: 乾杯 (kan-pi)

Irska

Na irskem že po stari keltski navadi velja, da morate biti vedno pripravljeni plačati rundo prijatelju. Vendar brez skrbi, naslednji krog vam bo prijatelj vedno vrnil uslugo.

Kako nazdraviti: Sláinte (slawn-ch)

Filipini

Pitje piva na Filipinih je posebno doživetje. V družbi se ga pije samo iz enega kozarca, ki naj bi simboliziral enotnost vseh ljudi. Tak način morda ni najbolj higieničen, omogoča pa, da se lahko vsak posameznik vključi v družbo.

Kako nazdraviti: Mabuhay (mah-boo-hay)

NA ZDRAVJE!

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!