Sestavine:
- 50 dag bele moke
- 0,33 dl svetlega negrenkega piva
- Zavojček kvasa in čajna žlica sladkorja
- 1 čajna žlica soli
Postopek:
- V manjši posodico zmešamo kvas, sladkor in 1 dcl nemrzlega piva in postavimo na stran za 10 minut
- Na dno velike posode stresemo sol in nato moko (po možnosti presejano, glej komentar 3)
- Dodamo kvasno mešanico in preostalo pivo
- Z veliko kuhalnico dobro premešamo in nato dobro pognetemo v posodi
- Na kuhinjsko površino dodamo malo moke in gnetemo približno 5 minut
- Na začetku bo testo lepljivo, dlje časa ga gnetemo bolj bo voljno in čvrsto, moko dodajamo po potrebi
- Testo pokrijemo in pustimo hajati 20 minut, nato ga rahlo pregnetemo in oblikujemo v štruco ali hlebec
- Pečico prižgemo na 180ºC in testo pustimo hajati še dodatnih 30 minut
- Preden ga postavimo v pečico, ga nekajkrat na vrhu porežemo z zelo ostrim nožem
- Pečemo 30 minut
- Čeprav je topel kruh najboljši, ne jejte vročega, pustitega vsaj 1 uro, najbolje pa 2 ali več, da se ohladi in postane voljen
Komentarji:
- Moka naj bo kvalitetna, saj je osnovna sestavina.
- Pivo naj ne bo preveč grenko, saj se grenkoba ne prenese lepo v okus kruha, predlagamo lahek ležak ali pšenično pivo
- Sejanje moke razdeli grudaste dele moke in v njo doda zrak, tako je končni kruh bistveno bolj mehak
- Preden kruh porežemo, ga lahko namažemo z vodo, oljem ali mlekom za boljšo skorjo
- Del moke lahko zamenjate tudi z drugimi vrstami mokami, npr. rženo, polnozrnato itd, takrat lahku tudi uporabite druge vrste piva, ki se sklada z izbrano moko (npr. temno)
Komentiraj