Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kruh s pivom

Sestavine:

  • 50 dag bele moke
  • 0,33 dl svetlega negrenkega piva
  • Zavojček kvasa in čajna žlica sladkorja
  • 1 čajna žlica soli

Postopek:

  1. V manjši posodico zmešamo kvas, sladkor in 1 dcl nemrzlega piva in postavimo na stran za 10 minut
  2. Na dno velike posode stresemo sol in nato moko (po možnosti presejano, glej komentar 3)
  3. Dodamo kvasno mešanico in preostalo pivo
  4. Z veliko kuhalnico dobro premešamo in nato dobro pognetemo v posodi
  5. Na kuhinjsko površino dodamo malo moke in gnetemo približno 5 minut
  6. Na začetku bo testo lepljivo, dlje časa ga gnetemo bolj bo voljno in čvrsto, moko dodajamo po potrebi
  7. Testo pokrijemo in pustimo hajati 20 minut, nato ga rahlo pregnetemo in oblikujemo v štruco ali hlebec
  8. Pečico prižgemo na 180ºC in testo pustimo hajati še dodatnih 30 minut
  9. Preden ga postavimo v pečico, ga nekajkrat na vrhu porežemo z zelo ostrim nožem
  10. Pečemo 30 minut
  11. Čeprav je topel kruh najboljši, ne jejte vročega, pustitega vsaj 1 uro, najbolje pa 2 ali več, da se ohladi in postane voljen

Komentarji:

  1. Moka naj bo kvalitetna, saj je osnovna sestavina.
  2. Pivo naj ne bo preveč grenko, saj se grenkoba ne prenese lepo v okus kruha, predlagamo lahek ležak ali pšenično pivo
  3. Sejanje moke razdeli grudaste dele moke in v njo doda zrak, tako je končni kruh bistveno bolj mehak
  4. Preden kruh porežemo, ga lahko namažemo z vodo, oljem ali mlekom za boljšo skorjo
  5. Del moke lahko zamenjate tudi z drugimi vrstami mokami, npr. rženo, polnozrnato itd, takrat lahku tudi uporabite druge vrste piva, ki se sklada z izbrano moko (npr. temno)

Komentiraj

Your email address will not be published.