Kozarci so lahko mnogo več kot le nekaj, v kar natočiš pivo. Imajo sposobnost močno vplivati na naš generalni vtis o pivu. Kozarci lahko vplivajo na okus, barvo, vonj in praktično celotno zaznavo določenega piva.
To je podkrepljeno tudi z znanostjo. Narejene so študije, ki potrjujejo, da kozarci za pivo niso le marketinška domislica. Govorijo o tem, da uporaba primernih kozarcev zagotovi, da s pomočjo pene, ki se ustvari, zadrži izjemno pomembne arome, ki bi v napačno oblikovanem kozarcu hitro izpuhtele. Znano pa je, da je prijetna aroma morda celo najbolj ključen dejavnik, ko ocenjujemo pivo.
Mnogo strokovnjaki pa vseeno trdijo, da je zelo pomemben psihološki faktor. Torej, da je bolj pomembno to, da v različnih kozarcih, pivo različno dobro zgleda in da to najbolj vpliva na našo zaznavo piva.
Nujno pa moramo omeniti še eno izjemno pomembno reč, namreč kozarci morajo biti čisti! Umazan kozarec lahko popolnoma pokvari odlično pivo, zato je bistveno, da naše pivo spijemo iz popolnoma čistega kozarca, kajti le tako lahko v njem resnično uživamo in ga kredibilno ocenimo.
Katere kozarce za pivo torej poznamo?
Obstaja 6 najbolj pogosto uporabljenih tipov kozarcev za pivo. Nekaj nekoliko manj pogostih bomo tokrat izpustili, lahko pa na tem mestu izpostavimo tudi dejstvo, da včasih nekatere pivovarne za vsako svojo vrsto piva, ki ga proizvajajo, naredijo tudi kozarec, ki se popolnoma prilega značilnostim tistega piva.
Vrček
Najpogosteje se v njih pije lagerje. Njihova velika prednost je, da lahko z njimi z veliko samozavestjo močno nazdravimo!
Pint
Kozarec za pivo, ki je zelo primeren za skorajda vsa ale piva. Ime je logično dobil po količini piva, ki jo lahko natočimo vanj.
Kozarec za pšenično pivo
Kozarec, ki je posebaj zasnovan za pitje pšeničnega piva. Narejen je iz tankega stekla, kozarec pa je visok in omogoča dovolj prostora za peno.
Pilsner kozarec
Kozarec iz katerega se največkrat pije pilsen in druge različne stile ležakov. V Evropi ta tip kozarca pogosto srečamo tudi v pecljati verziji.
Kozarec za konjak
Ta tip kozarca je bil primarno namenjen za pitje konjaka/vinjaka. Zelo pa je priljubljen tudi za pitje alkoholno močnejšega piva, saj odlično zadrži njihovo aromo. Prav tako pa poskrbi tudi, da se pivo ob držanju v roki nekoliko hitreje segreje, kajti višje alkoholna piva se pije pri višji temperaturi.
Kelih
Tudi ta tip kozarca je predvsem namenjen pivu z nekoliko višjo stopnjo alkohola in sladu (bock) in pa za trapiste. Obstajata dve večji skupini kelihov, tisti z debelejšim, ter tisti s tanjšim steklom.
Ekipa Pivopis.si prisega na kvalitetne kozarce iz nemške steklarne Ritzenhoff, ki jih uporabljamo za vse naše dogodke, o steklarni in kozarcih pa lahko več izveste tukaj.
Ob virtualnem pivu se družimo in klepetamo na Facebooku in Twitterju! Pridružite se nam!
Ne zamudite tudi novih zanimivosti o pivu in bodite obveščeni o naših dogodkih:
Komentiraj