Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kobarid: Pivovarna FEO

Tokrat smo obiskali pivovarno, ki sicer ni nova, se pa je zaradi številnih sprememb močno preoblikovala in nima več kaj dosti skupnega s tisto, ki je do sedaj slišala na ime 1713. Število minut na cesti do Kobarida bomo pustili na strani, saj je, ko enkrat tja prispeš, vsaka minuta vredna. Kraj v idilični pokrajini, obdan s hribi in v sožitju z bistro hčero planin, Sočo.

Feo

V zadnjem obdobju so se zamenjali lastniki, dobili so namreč dva nova družbenika, eden od njih pa je tudi Valter Kramar, mož slovite in svetovno znane kuharice Ane Roš. Ni naključje, da je pivo, sedaj pivovarne po imenu FEO, tudi edino pivo, ki ga točijo v vrjetno najboljši slovenski restavraciji – Hiši Franko, prav tako locirani v Kobaridu.

Poleg imena, ki ga je “posodil” lokalni umetnik Feo, bodo tudi v celoti zamenjali grafično podobo, ki je do sedaj krasila steklenice pivovarne 1713. Predvsem za tujce bo to verjetno mnogo lažje za razumeti, saj vedno znova razlagati zgodbo o kmečkih uporih leta 1713 najverjetneje ni najbolj optimalno.

Hiša Polonka

Približno polovico zvarjenega piva prodaja v bare in gostilne v okolici, kar polovico pa se ga spije v Hiši Polonka. To je namreč nekakšen dislocirani brewpub, saj ni povsem v sklopu pivovarne, pač pa nekaj sto metrov stran. Princip je vseeno podoben, na pipah namreč točijo njihovo pivo, pred kratkim pa so začeli ponujati tudi hrano.

13227828_530497723823785_3230155839348174954_o

Pilsner? Ja!

Seveda se zaradi zelo turističnega okolja nekoliko prilagajajo tudi okusom in potrebam vseh tujcev, ki se zvrstijo v teh krajih. Pravijo, da sta trenutno najbolj priljubljena pilsner, ki je tudi nas povsem navdušil, saj dosega res izvrstno kvaliteto, ki jo je v mikropivovarskem okolju, predvsem zaradi zahtevnosti stila, težko doseči. Seveda je tu zraven tudi pale ale, tudi tisti konec Slovenije namreč ni izjema in ljudje preprosto obožujejo bolj grenke in aromatične zvarke. Tudi njihova interpretacija sledi tem smernicam in je s pomočjo številnih ameriških hmeljev in prijetne sladne hrbtenice lepo uravnotežena. Za naprej pa fantje obljubljajo tudi nekaj novih sezonskih zvarkov.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!