Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kdaj variti in kdaj uživati določen stil piva?

,

Vsako pivo ima svoj moment. Dejavnik, ki vpliva, kdaj bo katero pivo bolj primerno za določen trenutek, je lahko družba, priložnost, vreme, stanje na cesti in dolžine skokov bratov Prevc. Zato je zelo nehvaležno vnaprej določati, kdaj bo katero pivo najbolj smiselno, lahko pa vseeno poskusimo z nekaj koledarskimi umestitvami. Predvsem zato, ker so znane okvirne vremenske razmere, temperature in običaji.

Kdaj uživati določen stil piva?

Vsak stil ima svoj karakter, harmonijo, vrsto arom in okusov, različne stopnje alkohola, grenkobe, sladkobe, …. Na takšen način dobimo velik spekter različnih piv, glede na kategorizacijo BJCP, celo 100 različnih. Vsak pa ima svoj pravi trenutek za uživanje.

Jasno je, da so okusi subjektivna reč, ne moremo pa preko dejstva, da poleti pri 35 stopinjah celzija najbolj ne prija spiti karakterno naporni barleywine z 12% alkohola, ampak bi se bolj prilegel lahkotni Witbier z močno karbonacijo in 4% stopnjo alkohola.

Smiselna obdobja so razdeljena podobno, kot letni časi in so navedena spodaj:

  • Zimsko obdobje (november, december, januar, februar)

Nizke temperature, manj sončnih dni ter praznično vzdušje na plan potegnejo bolj krepka in karakterna piva, kot je bock, russian imperial stout, tripel, …

  • Poletno obdobje (maj, junij, julij, avgust)

Visoke temperature, sončni žarki ter dnevi dopusta kličejo po enostavnejših in lahkotnejših pivih, kot je pšenično pivo, pilsner, pale ale, bitter, …

  • Prehodno obdobje (marec, april, september, oktober)

Obdobje z veliko nihanji pri temperaturi in vremenu. V tem času je spekter primernih piv zelo širok in odvisen od trenutne situacije.

Informativni koledar

Pripravili smo informativni koledar, ki na pregleden način priporoča mesec varjenja piva (predvsem dober podatek za domače pivovarje) in pa mesec uživanja piva. Oznake za oboje so, kot že rečeno, zelo informativne narave. Več o stilih piva si lahko preberete v članku in brezplačni e-knjigi, ki sta na voljo tukaj.

 

infografika-piti-variti

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!