Lahkotno pivo z malenkost sadnimi hmeljnimi notami, žitnimi aromami ter rahlim karamelnim okusom. Pivo spada v hibridne stile, ker se ga fermentira z ležak kvasovkami, ampak pri višjih temperaturah.
Način: BIAB in Allgrain
Stil: California Common
Specifikacije:
- Količina: 20l
- OG: 1.048
- FG: 1.010
- IBU: 40
- ABV: 5.0%
- SRM: 10
- Učinkovitost drozganja 75%
- 3.5 kg Pale ale
- 0.6 kg Cara 45
- 60g Savinjskega Bobka
- Mangrove Jack’s M54 Californian Lager
- 4g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Ves slad drozgamo na 66°C za 75min.
Na 60 min dodamo ves hmelj.
Fermentiramo 14 dni na 18°C. Po možnosti nato pustimo ležati fermentor (sekundarna fermentacija/zorjenje) 2 do 10 dni pod 10 stopinj C, najbolje okrog 2 stopinj C. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici 4 tedne.
Stil je tudi lepa podlaga za hladno hmeljanje, predlagamo da po (sekundarni) fermentaciji dodate 30g kakšnega od aromatičnih ameriških sort hmelja za 5 dni na sobni temperaturi.
Se pravi fermentacija, hladno hmeljanje in potem zorjenje na 2°C če sem prav razumel recept?
Bolje da se hladno hmelji po zorjenju na dveh stopinjah.
Kvas reagira s hmeljem in tvori veliko sekundarnih in terciarnih komponent, ki “škodujejo” čistemu hmeljnemu karakterju.