Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako to delajo “taveliki”?

Pivska revolucija, ki se na čelu z našimi mikropivovarji trenutno dogaja tudi v Sloveniji, je že sedaj močno spremenila naš pogled na pivo, seveda pa nas zelo zanima tudi mnenje tistih, ki so na sceni že precej dalj časa in z veliko večjimi količinami. Udeležili smo se premierne pivske delavnice, ki so jo pripravili v pivovarni oziroma pivnici Union.

pivopis delavnica union

Delavnico smo tako kot se spodobi, začeli na začetku. Med drozgalnimi tanki nas je lepo pozdravil tehnolog v pivovarni Union, Jernej Smolnikar, ki nas je tudi popeljal po celotni pivovarni, podal precej zanimivih informacij in s svojim širokim znanjem navdušil vse udeležence.  Smo ga pa seveda hitro pobarali, kakšne so ambicije glede razširitve spektra stilov piva v pivovarni Union.

Nato je besedo prevzela hostesa, ki nas je popeljala skozi enega največjih pivovarskih muzejev v Evropi, ki so ga uredili na podstrešju spomeniško zaščitene opuščene sladarne.

pivopis stara polnilnica

Stara polnilnica

Steklenice ovite v slamo za varnost med transportom

Steklenice ovite v slamo za varnost med transportom

Delavnico pa smo zaključili z najbolj pričakovanim delom, degustacijo piva v kombiniciji s pivniško kulinariko v Pivnici Union. Poizkusili smo vsa “hišna” piva, vključno s povsem novim India pale lagerjem – Peti Kralj. Ob vsakem pivu pa nas je kuharski mojster in šef pivnice Branko Podmenik postregel z ujemajočo se jedjo in svoje delo dobro opravil. Kot omenjeno že prej, s širšo ponudbo stilov piva (ale) pa bi tudi ta segment lahko še močno nadgradili.

Pivo in hrana

Pivo in hrana

Končni vtis je vsekakor pozitiven in veseli dejstvo, da v smeri k dvigu kulture pitja piva delujejo tudi nekateri makropivovarji. Naslednja taka delavnica bo 23. marca.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!