Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako do svoje domače pivovarne?

,

Kuhinja oziroma varilnica je jedro mikropivovarne in pri domačem pivovarstvu ni nič drugače. Tam boste lahko ustvarili vrsto različnih vrst piva in oprema je običajno tudi delni izraz osebnosti pivovarja. Zaradi številnih pristopov k pivovarstvu se to močno izraža tudi pri opremi.

Pri vprašanju, kako se lotiti opremljanja domače pivovarne, ni lahkega odgovora. Najlažje bo, da vam predstavimo smiselne sklope (glede na postopek varjenja), kako se lotiti sestavljanja opreme. Dobra novica je, da skoraj vsa oprema pride prav, če ste že varili po metodi iz celovitega ekstrakta. Zagotovo pa boste morali kupiti vsaj nekaj kosov opreme, preden boste lahko začeli variti po drugih metodah.

Poznamo 2 glavna tipa opreme:

1-posodni sistem

Avtomatizirani sistemi “na ključ”

To so sistemi, ki omogočajo varjenje piva z zelo malo potrebnega prostora. Celotni postopek varjenja se dogaja znotraj ene same posode. Ti sistemi so precej avtomatizirani in rokovanje z njimi je precej preprosto.

Njihova prednost je, da so bolj ali manj predsestavljeni in so takoj pripravljeni za uporabo. Zavzamejo izredno malo prostora in z njim pivo pripravimo hitreje kot po konvencionalnih metodah. Slabost je cena, ki je višja od drugih sistemov. S temi sistemi tudi ne moremo veliko manipulirati. Tehničnim entuziastom, ki radi sami ustvarjajo in izpopolnjujejo svojo opremo, takšen sistem ne bo v izziv. Za te sisteme boste odšteli od 600 do 4.000 €, prihajajo v standardiziranih velikostih, 30 l, 60 l, 100 in več.

Varjenje z vrečko ali BIAB

Ni ravno sistem, je pa verjetno najbolj enostaven in dostopen način, kako zvariti domače pivo. Potrebujete le večji lonec in mrežasto vrečko, ki je izdelana iz živilom prijaznega materiala. Pri tem načinu vse počnete v enem loncu, segrejete vodo, vstavite vrečko, drozgate, odstranite vrečko s sladom in nato normalno kuhate pivino.

Dobra plat tega sistema je majhna potreba po prostoru in času, gre torej za hitro, poceni in enostavno izdelavo piva. S tem principom lahko domače pivo zvarite tudi že v treh urah. Slaba plat je manjša možnost manipulacije in velikost serije, ki je zelo težko večja od 30 l.

3-posodni sistem

Sistem, pri katerem se uporablja tri posode, v prvi posodi se pripravi oz. segreva voda, v drugi se drozga in filtrira ter v tretji kuha. Te sisteme je težko kupiti že pripravljene v celoti. Obstaja ogromno izpeljank in možnosti, predvsem pa so v uporabi tri glavne variacije.

Infuzijski gravitacijski sistem

Najbolj enostaven sistem od vseh treh, za prečrpavanje iz posode v posodo se uporablja gravitacija. Ti sistemi so sestavljeni v stopničasti konstrukciji ali pa v izvedbi, t. i. smreke, pri kateri je ena posoda neposredno druga nad drugo.

RIMS
Ime je kratica za Recirculating Infusion Mash System. Pri tem se cirkulirana sladica neposredno segreva in nato pošilja nazaj v posodo za drozganje.

HERMS
Ime je kratica za Heat Exchanged Recirculating Mash Systems. Sladica se prek cevi cirkulira v posodo za pripravo vode, kjer se točno uravnava temperatura in nato pošilja nazaj v posodo za drozganje.

Oba, HERMS in RIMS, sta napredna sistema, ki z obtočnimi črpalkami in uravnavo temperature kontrolirata drozganje. Velikokrat je pri teh sistemih tudi veliko elektronskih delov in tako so ti sistemi izredno avtomatizirani. Vsi trije sistemi imajo prednost velike manipulacije in možnosti uporabe. Stroški izdelave oz. nabave so zmerni in so predvsem premo sorazmerni z našo željo po fizični vpletenosti v izdelavi in sestavi takšnega sistema. Slabost je obsežnost, ti sistemi namreč potrebujejo svoj prostor, vsaj nekaj kvadratnih metrov. Z njimi je tudi veliko dela in vzdrževanja, vsaj v smislu konstantnih izboljšav, kar pa hitro privede do velikih stroškov. Nekateri od sistemov so tudi zelo zahtevni za uporabo.

Takšne ali podobne sisteme lahko sami izdelate od 400 € naprej, zgornje meje pa skoraj ni. Sistemi so skoraj vedno večjih dimenzij, od 50 l naprej. Potrebno je vedeti, da so ti sistemi lahko tudi bolj dovršeni in učinkoviti od marsikaterih takih, ki jih uporabljajo mikropivovarne.

Primer domače pivovarne (ekipe pivopis), levo klasičen gravitacijski sistem, desno manj klasičen električen dvoposodni sistem.

Naredi si sam ali DIY

Načinov, kako priti do domače pivovarne je torej veliko. Izberite si način, ki vam bo najbolj ustrezal. Priporočamo pa vam, da začnete z manj kompleksnimi sistemi in nato nadgrajujete, če to želite. Najboljša investicija pa je zagotovo metoda BIAB, saj velik lonec potrebujete v vsakem primeru, vrečka za drozganje pa je vsestransko uporabna.

V primeru da se odločite, da sistem naredite sami ali pa potrebujete kvalitetne inox lonce večjih dimenzij preglejte ponudbo na spletni strani pivoprema.eu in si s kuponom “pivopis” zagotovite brezplačno poštnino.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!