Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako sestaviti svoj recept za pivo?

Zakaj ne bi sestavili recepta, ki bi bil plod naše lastne domišljije? Ni tako zapleteno, kot se zdi. V kolikor se držimo pivovarskih osnov ne moremo biti poraženi, saj bo pivo v vsakem primeru okusno.

Kako naj se pivovar loti recepta za svoje prvo pivo? Delo nam zelo olajša pivovarski program, kot je Beersmith. Obstaja tudi nekaj brezplačnih programov, ki so ravno tako učinkoviti (brewtoad, brewersfriend, itd). Brez enega izmed takšnih programov bo predvidevanje rezultata precej težja naloga. Najprej se moramo odločiti kakšen stil piva bomo kuhali. Za potrebe tega članka bomo kuhali Irish Red ale po all grain metodi.

Stil imamo, naslednji korak bi bil lahko brskanje za recepti za pivo na spletu. Mi želimo biti ponosni na naš lastni Irish Red, zato bomo raje sestavili svoj lastni recept. Na spletu najdemo opis stila, lahko ga poiščemo tudi v BJCP vodiču.

Recept

Najlažje je, da odpremo beersmith ali kateri sorodni program, brez katerega bi bilo sodobno domače pivovarstvo bistveno težje. Izberemo stil Irish Red in začnemo z izbiranjem sladu. Irish Red je pivo srednje gravitacije, se pravi da bomo ciljali na OG nekje med 1048 in 1060. Z našo pivovarsko opremo, z izkoristkom okoli 70 odstotkov, moramo dodati 8,5 kilogramov osnovnega sladu (pale ale). Drsniki nam lepo prikažejo, če smo znotraj stila.  Naš stil ima lahko nekaj karamelnih not tako v okusu, kot v aromi, zato bomo dodali okoli 10 odstotkov karamelnega slada. V kleti je na zalogi cara ruby, ki je svetlejši izmed karamel. Dodamo izbrani slad v program in vidimo, da se je OG dvignil na 1052, kar je v redu glede na stil in stopnjo alkohola, ki bi jo radi dosegeli. Lahko dodamo seveda tudi katerikoli drug karamelni slad, saj delamo naš lastni Irish Red in odločitev je izključno naša. Irish Red ima svojo značilno rdečo do bakreno barvo 17-35 EBC, kar je doseženo s temnimi sladi, najpogosteje kar s praženim ječmenom. Pražen ječmen se lepo ujema z lastnostmi Irish Reda-, tako da se mora čutiti prisotnost praženega sladu, kar je to njegov zaščitni znak. Dodali bomo okoli 3 odstotke praženega ječmena, kar nam bo prineslo okoli 33 EBC, kar je proti zgornji meji za ta stil. Manjka nam še grenčica. Za naš stil bomo ciljali na grenčico od 17 do 28 enot IBU. Za grenčico lahko uporabimo katerikoli hmelj, ki je temu namenjen, mi smo izbrali slovensko Auroro. Dodali jo bomo 40g, kar bo dalo prijetno grenčični okus z 22 IBU-ji. Kaj pa hmelj za aromo? Naš stil ima lahko malo do nič hmeljne arome, zato hmelja za aromo za enkrat ne bomo dodajali. Kako boste naredili vi je vaša stvar, saj delate svoj lastni recept.

V kolikor delamo po all grain metodi, nam manjka še ena pomembna podrobnost in sicer temperatura drozganja. Izbrani stil naj bi imel, srednje lahko do lahko telo, zato bomo drozgali na zlati sredini, kar je 66 stopinj. Pri tej ciljni temperaturi nam je dopuščena marsikatera napaka v plus ali v minus, pa bo stvar še vedno v redu. V našem receptu manjka še ena pomembna sestavina, to je seveda kvas. V tem stilu estri niso zaželeni, za ta namen imam v hladilniku stari dobri US-05. Če uporabimo S-04 pazimo, da temperatura fermentacije ne uide čez 20 stopinj.

Zagotovo se vam pojavlja vsaj eno izmed naslednjih vprašanj. Se moram držati opisa stila? Kaj pa, če dodam zgoraj sestavljenemu receptu hmelj za aromo? Kaj pa, če ga hočem suho hmeljiti? Lahko stout suho hmeljim? Kaj pa, če dvignem temperaturo? Bo še vedno v redu…?  V redu bo! Če boste le dovolj pazljivi pri čistoči. da se vam pivo ne okuži. Pivovarstvo je lep hobi, kajti domači pivovarji lahko eksperimentiramo kakor se nam zahoče in običajno smo nagrajeni s kozarcem odličnega piva, za katerega imamo vse zasluge.

izdelek

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!