Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako pravilno natočiti pivo iz steklenice?

Pivo ni le pijača, lahko je pravo doživetje. Pravilno natočeno pivo bo poskrbelo za optimalno zaznavanje določenega piva, za katerega se je  pivovar (najverjetneje) maksimalno potrudil. Za vas smo pripravili nekaj preprostih napotkov, ki vam bodo vaše naslednje pivo morda naredili še boljše.

1. Uporabite čist kozarec

Umazani (ostanki prejšnjega piva, ostanki detergenta, … ) kozarci zelo negativno vplivajo na obliko, velikost in obstojnost pene, zato poskrbite, da vedno uporabljate le čiste kozarce. Pred točenjem je kozarec priporočljivo tudi splahniti s hladno vodo, da se znebimo morebitnega prahu.

pivopis pivo

2. Držite kozarec pod kotom 45°

Pivo skušajte točiti čimbolj v sredinski del stene kozarca. Točenje piva seveda ni eksaktna znanost, zato uporaba geotrikotnikov in šestil za pravi naklon ni potrebna, če boste generalno sledili tem navodilom bo povsem zadostovalo.

pivopis pivo

3. Poravnajte kozarec, ko je polovično poln

Sedaj pa za optimalno količino peno, pivo točite v sredino tekočine in tako se bo v večini primerov začela ustvarjati ravno pravšnja količina pene, ki bo poskrbela, da se v vašem nosu znajdejo prekrasne arome.

pivopis pivo

4. Optimalna količina pene

Za večino stilov piva velja, da je okoli 2-3 cm pene ravno prav. Pri bolj karboniziranih stilih (npr. večina belgijskih stilov in nemška pšenična piva) je pena lahko tudi višja.

pivopis pivo

5. Na zdravje!

pivopis pivo

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!