Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako pravilno hraniti in starati pivo?

Se vam je že zgodilo, da ste po kakšnem mesecu v hladilniku našli butično pivo, se ga razveselili, odprli, nato pa ugotovili, da ni v takšnem stanju kot ste pričakovali?  Nepravilna hramba in njene posledice so lahko sila neprijetne. Za večino stilov piva velja, da jih je najbolje konzumirati čimbolj sveže. To velja predvsem za tista močneje hmeljena piva, katera je najbolje popiti nekje od 2 do 5 mesecev po stekleničenju. Stili kot so Imperial Stout, Belgian Strong Ale, Barleywine in Lambic pa denimo s pravilnim staranjem lahko na kvaliteti celo pridobijo.

356450

Torej, ko se boste odločali, ali boste pivo shranili le za kratek čas, ali pa se podali v proces staranja, venomer upoštevajte sledeča pravila:

Pravilo številka 1: Steklenice v pokončnem položaju

Tako se na dnu zbirajo morebitne usedline ter kvas (to velja le za nefilitrirana piva), ki je že opravil svojo nalogo v tej steklenici. Med točenjem je te usedline lažje zadržati v steklenici, enostavno opazujte grlo steklenice ob natakanju v kozarec in jih prestrezite oziroma ne natočite. Naj vam ne bo preveč hudo za tistega pol prsta piva.

Pravilo številka 2: Ustrezna temperatura hrambe.

Stili piva imajo določeno servirno temperaturo, ki se med stili razlikuje predvsem glede na alkoholno stopnjo. Višja kot je vsebnost alkohola, višja je servirna temperatura. In obratno. Visoke temperature drastično skrajšajo obstojnost piva, nižje pa povzročijo motnost. Temperaturo hrambe lahko posledično delimo nekako takole:
Močno alkoholna piva imajo priporočeno temperaturo hrambe med 12 in 15 °C;
Ale piva, kot denimo IPA in Stouti, hranite na temperaturi med 10 in 12 °C;
Ležaki in ostala lažja piva se hranijo kar v hladilniku, med 5 in 8 °C

Idealno bi bilo, da bi pivo hranili in starali na servirni temperaturi, vendar je to zelo težko, sploh če hranite več različnih stilov piva. Večina pivopivcev se poslužuje zlate sredine, pred strežbo pa pivo ustrezno ohladijo ali segrejejo.

Pravilo številka 3: Pivo hranite na temnem mestu

Steklenic nikar ne izpostavljajte soncu, saj UV žarki ob stiku s hmeljem v pivu povzročijo tvorjenje odbijajočega vonja in okusa. Podobno spojino izločajo dihurji, ko se počutijo ogrožene, zato verjemite, da ni prijetna. Nisem še imel bližnjega srečanja z razburjenim dihurjem, sem pa že okusil pokvarjeno pivo. Not cool.

Staranje piva

Veliko stilov piva potrebuje počitek, preden doseže svoj vrhunec. To so predvsem stili z višjo alkoholno stopnjo, 8% in več, ki niso izdatno hmeljeni. Tudi kisla piva se izvrsto starajo in skozi čas prijetno spreminjajo svoj karakter.

Čeprav nekoliko težje izvedljivo, najbolje bi bilo več let zapored kupiti nekaj steklenic istega letnika in jih nato z drugimi letniki degustirati hkrati. Na tak način bi resnično spoznali in bolje razumeli karakter, ki se razvija z leti. Zagotovo pa je težko vedeti, kdaj ima določeno pivo svoj vrhunec. Pravilo palca pravi, da pivo, ki je primerno za staranje, optimalno stanje doseže po 3-5 letih staranja.

Torej kaj lahko pričakujete po denimo letu dni staranja piva? Nihče ne ve, verjetno niti pivovarna, ki je pivo zvarila. Nekatera piva potrebujejo leto staranja pa se že pokaže povsem drug karakter piva, nekatera pa še mnogo več. Zato pa je ta »nevednost« tudi čar vsega skupaj, ki že tako zanimiv svet piva še dodatno popestri.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!