Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako oblika in barva steklenice vplivata na pivo?

Morda barvi in obliki steklenice iz katere si točite najljubše pivo ne posvečate preveč pozornosti. Nekatere steklenice so zelene, druge rjave, nekatere celo brezbarvne. Skozi evolucijo pivovarstva so za stekleničenje uporabljali tudi raznovrstne materiale kot so porcelan, glina, les in medenina. Najbolje se je obneslo prav steklo.

pivopis steklenice

OBLIKA STEKLENICE

Pivovarji so pivo skušali ustekleničiti že v 16. stoletju. Obdelava stekla iz tistega časa žal ni bila ustrezna oziroma dovolj kvalitetna, da bi vzdržala pritisk ogljikovega dioksida, ki se je kopičil v steklenici.

Po letih poskušanja so ugotovili, da sposobnost prenašanja pritiska vsebine na stene steklenice ne zavisi le od obdelave stekla, temveč je pomembna tudi oblika steklenice. Ugotovili so, da cilindrična oblika prenese višje sile na svojo steno, ob dejstvu da velikost, kvaliteta in debelina stekla ostane enaka. To je tudi razlog, da zelo redko ali praktično nikoli ne vidimo štirikotne steklenice piva ali drugih pijač, ki vsebujejo ogljikov dioksid.

Z modernizacijo steklarske industrije se je kvaliteta steklenic zviševala, oblika pa se je, kljub izjemam na trgu, obdržala do danes.

BARVA STEKLENICE

Kot smo uvodno že povedali, se pivo stekleniči v steklenice različnih barv. Kako barva stekla vpliva na pivo v notranjosti steklenice? Vpliv svetlobe je poglaviten faktor. Izpostavljenost sončni svetlobi ali UV žarkom povzroči kemično reakcijo z določenimi snovmi, ki smo jih v pivo vnesli s hmeljem.

Barva stekla deluje kot optični filter, ki UV žarkom preprečuje dostop skozi steklenico do piva. Zelene steklenice imajo višjo prepustnost za UV žarke kot rjave steklenice. Zakaj torej uporabljajo zelene, se sprašujete? Za to naj bi bila kriva predvsem II. svetovna vojna, ko je primanjkovalo rjavega stekla. Tako so pivovarji uporabljali prozorne steklenice, saj je bilo prozorno steklo najcenejše. Boljše ali bogatejše pivovarne pa so kot znak prestiža prozorne steklenice nadomestile z zelenimi in rjavimi. Dokazano je, da rjave steklenice pivo najbolj zaščitijo pred svetlobo (98%).

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!