Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako izgleda festival piva v Londonu?

Poleti, ko se vsak povprečen zemljan odpravi na morje, nekateri svoje dopustniške načrte precej podredimo pivu. “Gremo v London na festival piva”, je bila precej dobra ideja, ki se nam je porodila spomladi in seveda ni bilo potrebno dosti prepričevanje, da smo jo tudi izvedli.

The Great British Beer Festival, kot se uradno imenuje, je eden največjih festivalov piva na svetu. Da to dejstvo postavimo v perspektivo, pa lahko navedemo nekaj številk. Na festivalu dela približno 1.000 prostovoljcev. Festival, ki traja 5 dni, obišče blizu 60.000 ljudi. Na festivalu se spije okoli 200.000 litrov piva. Na voljo je okvirno 900 vrst piva (tudi ciderji in perryji). Skratka, dogodek je izjemen.

Tja smo se odpravili že na prvi dan festivala, kajti prvih nekaj ur festivala je odprtih le za ljudi, ki delujejo v pivski industriji (pivovarji, pub managerji, novinarji, blogerji) in tja smo bili sprejeti tudi mi (krik navdušenja).

pivopis london festival piva

Že prvi pogled na prizorišče festivala je bil krasen prizor. Kje začeti?

Orgnizator festivala je CAMRA, neodvisna in neprofitna organizacija, ki bazira na prostovoljstvu in deluje z namenom spoštovanja določenih tradicij (“real ale”),  ohranjanja in dobrega delovanja pubov ter na splošno za dobrobit ljubiteljev piva. “Real ale” je nefiltrirano in nepasterizirano pivo zvarjeno iz tradicionalnih sestavin (voda, ječmen, hmelj in kvas). Skozi sekundarno fermentacijo se v sodih naravno ustvari CO², pivo pa se nato streže kar direktno iz soda.

pivopis london festival piva

Dnevno festival obišče okoli 10.000 ljudi.

Poskusili smo kar lepo število najrazličnejših piv, kjer vsekakor prednjačijo bolj angleški stili (bitter, ESB, English IPA, …), seveda pa so organizatorji poskrbeli tudi za mednarodne stojnice, tako je bilo moč najti piva iz Danske, Norveške, Nizozemske, ZDA, Nemčije, Češke, Jamajke, Šrilanke, …

Uradni zmagovalec festivala je pivo Cwtch iz pivovarne Tiny Rebel, ki se ponaša z izjemno pitnostjo, a kljub temu dovolj polnim telesom in okusom. Našo ekipo pa je daleč najbolj navdušil nizozemski dragulj Hel & Verdoemenis iz pivovarne De Molen. Gre za Russian Imperial Stout, ki je staran v whiskey sodih in nudi izjemne arome vanilije, čokolade, kave, kakava, whiskeya in z 12% alkohola se vse skupaj lepo zaokroži v prekrasno pivo (simbolična fotka spodaj).

pivopis de molen festival piva london

Večina obiskovalcev in osebja je resnično tesno povezana s pivom. Brez težav se je možno skorajda s komerkoli zaplesti v (pre)dolge debate o pivu in vsem povezanim s pivom. Tudi za nas je to bila prav posebna izkušnja, ob pogovorih in izjemnem pivu je namreč nastalo precej novih idej, ki jih želimo v prihodnosti predstaviti slovenski javnosti.  Če imate v naslednjih letih možnost, pa absolutno priporočamo vsaj nekaj ur na tem izjemnem festivalu, ki vas zagotovo ne bo pustil ravnodušnih. Žejnih pa prav tako ne. Na zdravje!

london5

Komentiraj

Your email address will not be published.