Tudi zima je čudovit čas, ko s strani pivovarjev začnejo na police prihajati nove ideje za tako imenovana zimska piva.
Ta čas prinaša čisto nove okuse in v naših zvarkih zasledimo marsikaj. Od cimeta, ingverja, zimskih začimb, klinčkov, vanilje, čokolade, kakava in medu. In kaj nas tako privabi k tem okusom? Zagotovo so te karakteristike povezane z našimi spomini oz. nostalgijo, obenem pa tudi iz “pivskega” stališča predstavljajo prav posebno zgodbo.
Poleti se namreč z veseljem osvežimo s pivom, ki nas odžeja. Pozimi pa se običajno prileže nekaj bolj polnega in gostega, skupaj z višjo stopnjo alkohola, ki prinese tudi rahlo toplino ob spremljavi čokolade ali česa drugega. Zaradi stopnje alkohola in polnega telesa piva si jih privoščimo na toplejši temperaturi, okrog 10-15°C, kjer se okusi le teh ravno prav prebudijo.
Spodaj pa prilagamo še nekaj najbolj priljubljenih stilov v zimskem času:
- Oatmeal Stout
- Smoked Porter
- Winter Ale
- Brown Ale
- Strong Ale
- Dubbel
- Russian imperial stout
Komentiraj