Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Je potrebno pretočiti v drug fermentor?

,

Naslov govori o enem najpogostejših vprašanj, ki ga dobimo od domačih pivovarjev. Gre torej za dilemo, ali je smiselno pretakanje piva v drug fermentor po končani prvi fermentaciji. Dilema izhaja iz časov, ko je večina znanja in informacij prišla iz pivovarske industrije, kjer se pivo proizvaja nekoliko drugače (govorimo seveda o podrobnostih).

Teorija velikih pivovarjev zahteva pretakanje ali pa vsaj odstranjevanje kvasa, ki je zaradi konusne obliki fermentorja zelo enostavno v primerjavi z opremo, ki jo ima povprečni domači pivovar.  Razlog za pretok, tiči v hitrejši stabilizaciji piva in pa izognitvi pojava avtolize.

Avtoliza je pojav pri katerem kvas razgrajuje samega sebe. Zaradi “razlitja” v pivo prinese številne neprijetne okuse, zelo zaznaven je kovinski priokus.

Ta pojav se pri večjih količinah piva lahko pojavi že zelo hitro (tudi nekaj tednov). V manjših kapacitetah pa je pojav redkejši in iz naših izkušenj lahko pivo pustimo ležati na kvasu tudi do dveh mesecev.

Torej, pretočiti ali ne?

Velik problem pri pretakanju je oksidacija, ki močno uniči delikatne arome piva, pojavi pa se lahko tudi mikrobiološka okužba, če nismo dovolj dobro očistili cevi in drugega fermentorja. Naše tveganje za te težave se poveča, zato pretok ni nujno potreben.

Vseeno pa obstajajo situacijo, ko je priporočljivo pretočiti v drug fermentor:

  • Močno hmeljno orientirana piva; (kvasna) usedlina “reagira” s hmeljem in tako delno izgubimo/spremenimo hmeljni karakter
  • Ležaki; zaradi dolgega ležanja v drugi fazi, vsekakor priporočljivo
  • Zorjenje piva; če pivo zori v fermentorju več kot en mesec, pretok močno priporočamo
  • “Baloni ali flaškon; stekleničenje bo zagotovo lažje s sodčka, ki ima pipico

Za napredne domače pivovarje:

  • Če pretakate pivo, priporočamo, da v drugi fermentor vbrizgate nekaj CO2-ja (jasno, če ga imate pri roki in znate rokovati z njim), na takšen način se boste v večjem delu izognili oksidaciji.
  • Zmanjšanje usedline v steklenici se velikokrat rešuje s pretakanjem. Mi predlagamo metodo hladnega šoka (cold crash), ki je enako ali celo bolj efektivna in ima tudi druge pozitivne učinke.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!