Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Izbrali smo sestavine in pivovarno! #SkupajVarimo

#SkupajVarimo

Naša akcija #SkupajVarimo se je izkazala za zelo dobro sprejeto, saj so predlogi za sestavine kar deževali. Po tehtnem premisleku in tuhtanju kako izmed vseh sestavin izbrati tiste, ki bodo “sedle” skupaj in poskrbele za določeno harmonijo v pivu, smo se naposled le odločili.

3238318382_c288aa40d5_b

Izbrane sestavine

Kot že rečeno ob začetku akcije, ob načrtovanju tega piva smo vedno v mislih imeli nekakšno bolj “slovensko” verzijo te pijače, ki bi torej nekako povzela slovensko zavest in s pridom uporabila sestavine, ki so nam na voljo in z njimi živimo. Najlepša hvala vsem, ki ste s svojimi predlogi torej tudi sodelovali!

Poleg ječmenovega sladu bomo uporabili ajdo, ki je kot žito močno zaznamovala slovenski narod, o njej je denimo pisal tudi Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske (1689). V pivo bomo dodali kombinacijo hojevega in kostanjevega medu, ki se je v preteklosti že izkazala za uspeh v pivu. Zadevo pa bomo začinili tudi s hmeljem razvitim v slovenskem inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo, ki zaenkrat nosi še delovno ime 30/96 (koordinate). Hmelj ste imeli že priložnost srečati v odličnem Peliconovem istoimenskem pivu 30/96, na tem mestu pa velika hvala v Ajdovščino (Pivovarna Pelicon), kjer so nam ta hmelj tudi odstopili. Zelo možno, da bomo v pivo dodali še nekaj, kar pa naj zaenkrat še ostane skrivnost …

Pri samemu stilu piva se nikakor nismo želeli preveč omejevati, tako da bo to nekakšno sezonsko pivo, ki se spogleduje z IPA stilom, vendar to niti ni.

Kje in s čim bomo varili?

Ekipa pivopis.si z veseljem sodeluje z vsemi slovenskimi pivovarnami in nič drugače ni bilo tudi tokrat. Nad našo idejo za akcijo #SkupajVarimo so bili takoj navdušeni v pivovarni Vizir in nas gostoljubno povabili v njihove prostore. Da bi bila zgodba o nekakšnem “slovenskem” pivu še malce boljša, pa je poskrbelo slovensko podjetje Mithraeum, ki proizvaja mikropivarske sisteme Brewiks s katerim bomo torej varili tudi mi.

Kot obljubljeno, tisti z najbolj izvirnimi in izbranimi sestavinami boste vabljeni tudi na brewday, več o tem pa vam sporočimo na email, ki ste nam ga posredovali!

 

2 komentarja

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!