Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Iz česa priteče točeno pivo?

Razprave o prednosti določenih steklenic in pločevink so zelo običajne, tako med ljubitelji piva, kot tudi med akterji v industriji. Prav pa je, da se nekoliko bolj posvetimo tudi točenemu pivu, kjer bomo predvsem govorili o tipih sodov, v katere lahko pivo spravimo.

Trenutno se pivovarne poslužujejo ene od štirih (4) glavnih opcij, ki imajo seveda, tako kot vedno v življenju, svoje prednosti in slabosti. Potrebno je omeniti, da obstajajo še nekatere druge opcije, vendar so mnogo redkejše, zato se bomo osredotočili na najbolj pogoste, ki se tudi uporabljajo na slovenskem trgu.

Kovinski sodi

Gre za najbolj razširjeno obliko sodov za pivo, ki se je poslužuje večina svetovnih pivovarn. Pivo je torej skrito v kovinskem sodu, ki pivo dobro zaščiti pred svetlobo. S pomočjo CO2 plina torej pivo potiskamo iz soda po točilnih ceveh do pipe in v naš kozarec. Ti sodi so seveda namenjeni večkratni uporabi in tako predstavljajo enkratno investicijo, kar pa tudi pomeni, da jih je po vsaki uporabi potrebno očistiti, kar zahteva precej dela in časa.

PETainer sodi

Tudi te sode lahko pogosto srečate v Sloveniji. Glavna razlika od kovinskih sodov je seveda material, ki je v tem primeru plastika. Največja prednost tega soda je nizka cena. Sodi so tudi dokaj lahki, a kljub temu nerodni za transport. Namenjeni so enkratni uporabi, vseeno pa proizvajalci teh sodov trdijo, da so okolju prijazni, saj naj bi jih bilo moč skoraj v celoti reciklirati. Velika slabost teh sodov je, da ni tako redko, da ob polnjenju eksplodirajo. Tako v pivovarni Mali Grad, kot tudi v HumanFishu se lahko njihovi pivovarji pohvalijo s prav prisrčnimi brazgotinami.

 

V svojih desetih letih pivovarstva sem se srečal že s praktično vsemi tipi sodov. Skorajda nemogoče je izbrati najboljšega, saj je vse odvisno od želja in potreb. Če pošiljamo sod v Nemčijo, je zagotovo najbolje uporabiti KeyKeg, če pa ga prodamo naši redni stranki v Ljubljani, se je bolj smiselno poslužiti npr. kovinskega soda, ki ga čez nekaj dni preprosto poberemo. – Jaša Zidar, HumanFish

KeyKeg

Trenutno zelo popularna embalaža v pivovarstvu, saj prinaša kar nekaj prednosti. Pivo je namreč shranjeno v vrečki znotraj soda, kar pomeni, da je to mnogo bolj obstojno in zdrži dlje časa, saj ne pride v stik z nobeno drugo snovjo. Točimo ga lahko tudi s pomočjo zraka (kompresor), zato ni potrebe po nerodni CO2 bombi. Tudi KeyKeg je namenjen le enkratni uporabi, kar nam zopet lahko poskrbi nekoliko ekoloških skrbi, vseeno pa tudi ti proizvajalci zatrjujejo, da je njihov produkt v cca. 50% narejen iz že reciklirane plastike. Največji problem, ki so ga izpostavili pivovarji pri KeyKegu je visoka cena.

Največja prednost sistema vrečke znotraj soda je v tem, da pivo ne pride v stik z zrakom in morebitnimi drugimi snovmi. Plin (zrak ali CO2) tako pritiska le na vrečko in ohrani pivo v perfektnem stanju mnogo dlje, kot drugi tipi sodov.

Ekosod

Najnovejši produkt na slovenskem trgu, ki prihaja iz Francije in je dvignil precej pozornosti. Gre namreč za nekakšno kombinacijo vseh treh tipov navedenih zgoraj, predvsem pa KeyKega in kovinskega soda. Gre namreč za plastični sod, ki je namenjen večkratni uporabi, vendar pa ga ni potrebno čistiti, saj je znotraj njega vrečka v kateri je shranjeno pivo. Povratne plastične sode je torej še vedno potrebno pobirati, ob vsaki polnitvi pa se zamenja le vrečka, kar pivovarju prihrani postopek čiščenja, ohrani pa vse prednosti KeyKega.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!