Vsak ki se vsaj malo spozna na pivo je že kdaj izrekel: »jaz bi pa eno ipo«.Zakaj pa nebi naredili IPE? Za začetek nekaj klasičnega, vendar brutalnega!
Način: BIAB in Allgrain
Stil: American IPA
Specifikacije:
- Količina: 30l
- OG: 1.067
- FG: 1.013
- IBU: 67
- ABV: 7,2%
- SRM: 8
- Učinkovitost drozganja 75%
- 7.5 kg Pale ale
- 0.5 kg Munich
- 0.5 kg Cara 20
- 60g Aurora
- 160g cascade
- 130g citra
- Fermentis Safale US-05
- 5 g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Drozganje: Slad najprej ustrezno zmeljemo in drozgamo na 65°C za 90min.
Hmeljenje:
- 60g Aurora – na 60. minuti vretja
- 30g Cascade – na 30. minuti vretja
- 30g Cascade – na 20. minuti vretja
- 30g Citra – na 5. minuti vrenja
Fermentacija:
14 dni z kvasom Safale US-05 na 20°C. Po končani fermentaciji dodamo za 6 dni 100g cascade in 100g citre Stekleničimo in nato zorimo v steklenici vsaj 2 tedna.
Pivo bo izredno grenko z močno alkoholno stopnjo in dokaj suho, tipično za pravo ipo. Za vse ki vam tako močno hmeljeno pivo ne paše, lahko količino hmelja zmanjšate. V samem receptu sem uporabil dva najbolj znana aromatična hmelja, ki bosta poskrbela za močne sadne arome (citrusi, mango, bezeg…). Le ta lahko poljubno zamenjamo s čim podobnim (Mosaic, Simcoe, Centennial…).
Pozdravljeni,
imam vprašanje glede dry hoppinga. Zanima me ali priporočate, da se po 14 dnevih fermentiranja, doda hmelj kar v primarni fermentor ali je bolje pivo pretočiti v drugo posodo oz fermentor, kjer bo manj usedlin in drugih nečistoč?
Najlepša hvala za pomoč.
Lep pozdrav,
Jože
Jože zdravo!
Lahko tudi v primarni fermentor, za bolj aromatično pivo pa bolje v sekundarnega, ker se hmelje arome rade vežejo na kvas, ki je v usedlini piva.
Pozdravljeni!
Zanima me kako je s sestavinami, če želim narediti manjšo količino pivo (npr. 20 kg)? Se te proporcionalno zmanjšajo ali obstaja kakšna posebna računica?
Hvala in lep pozdrav!
Grega
Ne, ni posebne računice, pač vse zmanjšaš.
Od ječmena, do vode, pa seveda hmelja. V končni vazi daš tudi manj kvasa.
Lp