Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Ideja za izlet: 4 pivovarne v Zgornji Avstriji, ki jih morate obiskati!

Naši severni sosedje obožujejo pivo. Tudi njihova tradicija in zgodovina je zelo močno naklonjena pivu. V spodnjih vrsticah boste lahko prebrali več o popotovanju po zvezni državi Zgornja Avstrija, kjer se je potepal Aljaž in odkrival odlične pivovarne in še boljše pivo.

Pot v iskanju dobrega piva se je začela v majhnem mestecu Ried im Innkreis. Nahaja se torej v Gornji Avstriji, nekje na pol poti med Salzburgom in Linzom. Izmed vseh zveznih dežel v Avstriji, je ta turistično najmanj obiskana. Na prvi pogled morda deluje dolgočasen del Avstrije, ko pa odkriješ vsa prikupna mesta in številne pivovarne (regija je ena najbogatejših v državi po številu pivovarn) si ne moreš kaj, da se ti ne bi prikupila. Začelo se je raziskovanje po internetu in že čez nekaj časa je bil zemljevid poln zaznamkov.

Pivovarna Ried

Potovanje se je začelo kar v mestni pivovarni Ried, ki se nahaja v osrčju tega mesta, z okoli 11 tisoč prebivalci. V ponudbi velja omeniti njihovo temno pšenično pivo, Schwarzmann ter jubilejno pivo Stelzhamer. Pivovarna je tudi dobro opremljena z raznimi spominki, povezanimi s pivom.

DSC_4538

Pivovarna Grad Eggenberg

Je ena izmed večjih pivovarn v zasebni lasti v Avstriji, kjer lastnik z družino živi v poslopju pivovarne že kar 8 generacij. Med pivovarsko izbiro velja omeniti Doppelbock, Urbock 23° ter Samichlaus. Slednjega varijo le enkrat na leto, 6. decembra, nato pa ga starajo v Chardonnayevih sodih 10 mesecev za prefinjeno aromo. Končni izdelek ima kar 14% alkoholno stopnjo in velja za pravo poslastico, pije pa se ga v kombinaciji s temno čokolado.

DSC_4548

Stift Engelszell

Edina trapistovska pivovarna v Avstriji, ki je Slovencem tudi najbližja – nahaja se v kraju Engelszell ob reki Donavi. Je priljubljena postojanka na donavski kolesarski poti in je ena izmed redkih pivovarn, ki je odprta tudi med vikendi. Pred kratkim so pivoma Benno in Gregorius dodali še Nivarda.
Cerkev je bila zgrajena že daljnega leta 1293, medtem ko so menihi sem prišli šele leta 1925, ko so jih po prvi svetovni vojni izgnali iz francoske Alzacije. Leta 1939 so jih znova izgnali zaradi delovanja gestapa. Po vojni se jih je od 73 menihov vrnilo le 23. Kot mnogo drugih menihov iz reda Trapistov tudi tukaj izdelujejo sir in čokolado.

DSC_4656

Pivovarna Hofstetten

V pivovarni, v majhnem kraju nedaleč stran od Linza, pivo varijo že od leta 1229. Ima daleč največjo ponudbo piva svetovne pridelave in kar 15 različnih vrst lastnega piva. Na idilični lokaciji na vrhu grička se nahaja poslopje, ki samo po sebi ni nič posebnega, sta pa zato ponudba piva in okolica toliko boljši.

Sortiment vsebuje: Granit, Kubel, Muhlviertel Bio pivo, Granitbock, Granit ICE Bock, Honigbock, G’froren’s Iced IPA ter še bi lahko naštevali. Zanimivo je, da imajo na zalogi tudi piva iz pivovarne Bevog in pivo iz trapistovske pivovarne Stift Engelszell. Ob nakupu piva so gostje deležni tudi brezplačnega spominskega kozarca. Imajo tudi veliko spominkov, tako ali drugače povezanih s pivom.

DSC_4585

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!