Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

HMELJ: Prihajajo tisti dnevi v letu!

Ko večina ljudi pomisli na pivo, je njihova prva asociacija verjetno hmelj. Povsem logično, saj ta čudežna surovina poskrbi, da je pivo tako, kot ga poznamo. Vendar pa je vseeno potrebno vedeti, da je hmelja v pivu precej manj, kot si marsikdo misli. Količina hmelja se giblje nekje od 10 pa vse do 1000 gramov za 100 litrov piva. To nam dokazuje, da hmelj igra nekakšno vlogo začimbe in ne količinsko glavne surovine. Vendar ne razumite narobe, gre za ultimativno pivsko začimbo, brez katere pivo ne bi bilo pivo. Bilo bi gruit (pivo brez hmelja, le z začimbami in zelišči), ampak o tem kdaj drugič.

trgatevbbq-24

Kje raste hmelj?

Največ hmelja pridelajo v Nemčiji in v ZDA, vendar pa so tukaj zelo pomembne tudi ostale države, ki prav tako skrbijo za našo najljubšo začimbo. Velika Britanija, Belgija, Češka, Kitajska, Poljska, Avstralija in seveda tudi Slovenija, ki trenutno velja celo za 6. največjega pridelovalca hmelja na svetu. Zanimivo je, da celotna svetovna proizvodnja hmelja znaša okoli 100.000 ton, približno polovica od tega se pridela v Evropi.

Zakaj je obiranje hmelja tako izjemen dogodek?

Obiranje hmelja velja za sveti dogodek, ki ga ljubitelji piva širom sveta neizmerno cenijo. Brez tega seveda ne bi bilo njihovega piva. Obiranje hmelja je nekakšna nagrada za trdo in izjemno delikatno delo pridelave hmelja, saj ta velja za eno izmed zelo občutljivih rastlin, ki jo naravnost obožujejo tudi razne bolezni in zajedalci. Obiranje postane še bolj cenjeno, ko se zavemo, da ima le peščica držav na svetu sploh možnost gojiti hmelj. Za še dodatno privlačnost pa poskrbi dejstvo, da je časovno okno, ko se ta zanimiv postopek izvaja, izjemno ozko. V Sloveniji se hmelj denimo obira le približno od konca avgusta do začetka septembra.

Obiranje hmelja na prekrasni hmeljarski kmetiji HopSi si lahko letos ogledate na Pivopisovem pivovarskem izletu, ki bo 10. septembra! Informacije in prijave na tej povezavi!

Hmelj je torej rastlina, ki je krojila in še vedno kroji razvoj piva, prav tako pa revolucijo butičnega piva. Seveda si vseh zaslug ne lasti sam, vendar so njegove sposobnosti, predvsem čudovite aromatike, velik del uspešne zgodbe modernega piva.

Komentiraj

Your email address will not be published.