Klasični stil ležakov, ki dandanes redko najde pot v naša žejna grla. Pivo je dokaz, da so ležaki lahko kaj več kot samo brez barve in okusa. Ima čudovite arome po praženju, ki se v okusu samo še bolj razvijejo. niso pa naporne.
Način: BIAB in Allgrain
Stil: Vienna Lager
Specifikacije:
- Količina: 28l
- OG: 1.046
- FG: 1.015
- IBU: 24
- ABV: 5%
- SRM: 9
- Učinkovitost drozganja 75%
- 4.5 kg Vienna
- 0.5 kg Cara 45
- 10g Taurus ali Magnum SI
- 30g Savinjskega Goldinga
- Saflager W-34/70
- 6g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Ves slad drozgamo na 66°C za 80min.
Na 60 min dodamo Taurus ali Magnum, Na 20, 5 in 0 minut dodamo 10g Savinjskega goldinga.
Fermentiramo 10 dni na 14 stopinj C, nato 3 dni na 20 stopinj C. Pretočimo v sekundarni fermentator in pustimo ležati vsaj 2 tedna pod 10 stopinj C, najbolje okrog 2 stopinj C. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici 4 tedne.
Ali se zorenje in karbonizacija v steklenicah izvaja na sobni temperaturi? Predvidevam da je kvas neaktiven in se karbonizacija ne bo izvedla če bom flaše pustil še kar naprej na lager temperaturi blizu ničle. Ali se motim?
Predlagam da se vsaj 2 tedna pusti zorjenje steklenic pri cca 10 stopinj, nato pa lahko tudi višje.