Trapistovsko pivo rdečkasto-jantarne barve z močno sladno hrbtenico in aromami suhega sadja.
Način: BIAB in Allgrain
Stil: Dubbel
Specifikacije:
- Količina: 20l
- OG: 1.068
- FG: 1.012
- IBU: 25
- ABV: 7.3%
- SRM: 15
- Učinkovitost drozganja 75%
- 4.1 kg Pilsner
- 0.5 kg Abbey
- 0.4 kg Special B
- 0.3 kg Cara 30 ali 50
- 0.3 kg Sladkorja
- 48g Bobek
- Wyeast 1214
- 6g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Ves slad drozgamo na 62°C za 60 min in nato dvignemo temperaturo na 72°C, najbolje preko dekokcije.
Na 60 min dodamo ves hmelj.
Fermentiramo 3 tedne na 18°C. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 meseca na sobni temperaturi.
Kater slad pa je ta Abbey?
Slad se tako imenuje “Abbey”, med drugim ga proizvaja Castle Malting z Belgije in je precej dobavljiv.
kakšno besedo več o dekokciji, članek
hvala
Kmalu prihaja članek, malce več besed pa spodaj:
Predvsem klasično Nemška metoda, ki je v svojem bistvu večstopenjsko drozganje. Pivo ki se ga vari z dekokcijo je ponavadi temnejše barve kot izračuna pivovarski program, je bolj polno sladen in rahlo bolj kompleksnejši kot če ne bi bil varjen z dekokcijo.
Slad se vmeša pri 37°C in pusti 30 minut, eno tretjino drozge z sladom se odvzame in se jo pretoči v ločen lonec. Vsebino se segreje na 65°C in pustite za 15 minut, nato zavrite in kuhajte pri vrelišču dodatnih 15 minut. Nato se vrelo drozgo vlije v osnovo in se ji s tem dvigne temperaturo na približno 52°C. Postopek (odvzemanje tretine in segrevanje ter vretje) se ponovi še dvakrat. Nato se nadaljuje normalno.
hvala