Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Usodni dvojnik, Dubbel

,

Trapistovsko pivo rdečkasto-jantarne barve z močno sladno hrbtenico in aromami suhega sadja.

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Dubbel

Specifikacije:

  • Količina: 20l
  • OG: 1.068
  • FG: 1.012
  • IBU: 25
  • ABV: 7.3%
  • SRM: 15
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 4.1 kg Pilsner
  • 0.5 kg Abbey
  • 0.4 kg Special B
  • 0.3 kg Cara 30 ali 50
  • 0.3 kg Sladkorja
  • 48g Bobek
  • Wyeast 1214
  • 6g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Ves slad drozgamo na 62°C za 60 min in nato dvignemo temperaturo na 72°C, najbolje preko dekokcije.

Na 60 min dodamo ves hmelj.

Fermentiramo 3 tedne na 18°C. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 meseca na sobni temperaturi.

5 komentarjev

  • Martin pravi:

    Kater slad pa je ta Abbey?

  • bibi pravi:

    kakšno besedo več o dekokciji, članek
    hvala

    • Davor Mismas Davor Mismas pravi:

      Kmalu prihaja članek, malce več besed pa spodaj:

      Predvsem klasično Nemška metoda, ki je v svojem bistvu večstopenjsko drozganje. Pivo ki se ga vari z dekokcijo je ponavadi temnejše barve kot izračuna pivovarski program, je bolj polno sladen in rahlo bolj kompleksnejši kot če ne bi bil varjen z dekokcijo.

      Slad se vmeša pri 37°C in pusti 30 minut, eno tretjino drozge z sladom se odvzame in se jo pretoči v ločen lonec. Vsebino se segreje na 65°C in pustite za 15 minut, nato zavrite in kuhajte pri vrelišču dodatnih 15 minut. Nato se vrelo drozgo vlije v osnovo in se ji s tem dvigne temperaturo na približno 52°C. Postopek (odvzemanje tretine in segrevanje ter vretje) se ponovi še dvakrat. Nato se nadaljuje normalno.

Komentiraj to Martin Prekliči

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!