Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako narediti svoje domače pivo? (4. del – All-Grain)

V kolikor še niste prebrali 1. zapisa, 2. zapisa in 3. zapisa o domačem pivovarstvo, vam toplo priporočamo, da se jih lotite pred tem.

Čeprav tokrat prebirate zadnji del serije osnov o izdelavi domačega piva, to še zdaleč ne pomeni, da ste sedaj zaključili z izobraževanjem, kajti vešči domači pivovar na tem mestu šele začne svoje pravo pivsko ustvarjanje.

Domace-pivo

Sinonim za raznovrstnost

All-grain je v domačem pivovarstvu nekakšna okrajšava, ki pomeni, da se varjenja piva lotimo brez večjih bližnjic. V praksi pa nam odpira ogromno možnosti. V tem zapisu bomo zakorakali v verjetno najbolj razširjeno obliko – infusion style, ki se je največ poslužujemo tudi mi.

Postopek

Osnovni postopek je v večini primerov deljen na tri dele:

  1. V prvem delu pripravljeno vodo segrejemo na primerno temperaturo s katero bomo začeli drozganje. V ta namen uporabimo samostojno posodo.
  2. V drugem delu pripravljeno vodo pretočimo v drugo posodo kjer vmešamo zmleti slad, kjer se navadno drozga med 60 in 90 minut.
  3. Pri tretjem delu sladico sfiltriramo in jo pretočimo v tretjo posodo, kjer jo zavremo in kuhamo vsaj eno uro. Med kuhanjem dodajamo hmelj in ostale dodatke.
Allgrain-infusion

Oprema s katero varimo člani ekipe Pivopis.si

Nato se sam postopek ne razlikuje od drugih načinov: pivino pretočimo, jo ohladimo, dodamo kvas in pustimo fermentirati. Dejstvo pa je, da ko pridemo do all-grain postopka, ponavadi že uporabljamo tekoči kvas, posebne hladilne naprave, suho hmeljanje in še mnogo drugih postopkov. Ampak več o tem v naslednjih člankih.

Zaključek

Čeprav se all-grain varjenje piva v teoriji sliši sila preprosto, je nekoliko bolj zahtevno postaviti sistem, ki nam bo ustrezal in bomo z njim lahko zvarili dobro pivo. All grain varjenje priporočamo malce bolj naprednim varilcem piva, ki želijo imeti veliko možnosti in bodo pivo varili večkrat in v večjih količinah. Sedaj pa odklikajte na našo stran receptov in izberite svoje naslednje pivo.

Želite več informacij? Imate vprašanje? Kmalu bomo organizirali tečaj varjenja piva. Če se želite prijaviti, kliknite tukaj.

8 komentarjev

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!