Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako narediti svoje domače pivo? (2. del – celoviti ekstrakt)

V 1. delu serije zapisov  kako narediti domače pivo smo govorili o osnovah in vas prepričevali, da zadeva nikakor ni tako zahtevna kot se sliši. Tokrat pa vam to želimo vsaj do neke mere tudi dokazati in vas navdušiti.

Kako začeti z domačim pivovarstvom?

Na začetku. Celoviti ekstrakt je prva in najbolj enostavna vstopnica, ki jo lahko kupite za vstop v domače pivovarstvo. Sirup, ki je v konzervi je okrnjena različica priprave piva, kjer je večino dela za nas že opravljenega. Ta sirup je kondenzirana oblika prekuhane in navadno že hmeljene pivine.

Naj vas pivo v  obliki konzervi ne zavede, ker v njej ni ničesar, kar ne bi sodilo v pivo. Domače pivo iz konzerve je zelo dobro, še več, nekateri domači pivovarji prisegajo samo na to obliko domačega pivovarstva. Poleg tega pa je moč z enostavnimi dodatki zvariti domače pivo, ki dosega izjemne rezultate na raznih ocenjevanjih.

Spodaj pa še podatek kako priljubljeno je domače pivovarstvo v ZDA, tudi v Sloveniji pa se število ljudi, ki jih to zanima, stalno veča.

Kaj potrebujem?

Glede na to, da je večina celovitih ekstraktov na našem trgu primerna za okoli 23L končnega produkta, za začetek priporočamo naslednje:

 • Celoviti ekstrakt
 • Lonec (5l+)
 • Plastična ali kovinska kuhalnica
 • Fermentor z vrelno veho (25L+)
 • Steklenice za pivo
 • Zamaške in zapirač
 • Voda
 • Sladkor
 • Razkužilo (Chemipro Oxi)

Priporočamo pa tudi:

 • Vzmetno cevko za polnjenje
 • Sterilizator za steklenice
 • Hidrometer

 

pivopis domače pivo

Kakšen je postopek?

Vsak celoviti ekstrakt ima priložena točna navodila, ki jih potrebujete za pripravo piva. Pa vseeno, pojdimo čez osnovno pripravo. Izogibali smo se tudi uporabi točnih količin, kajti le-te so odvisne od količine celovitega ekstrakta, napisane pa so seveda tudi na priloženih navodilih.

Konzervo postavimo v toplo vodo za nekaj minut, nato vsebino dodamo v lonec z vrelo vodo in sladkorjem ter kuhamo na srednjem ognju slabih deset minut. Pivino ohladimo ter jo dodamo v fermentor, dodamo še potrebno vodo in priložene kvasovke. Pivino pustimo vreti približno dva tedna, ji nato dodamo primerno količino sladkorja in pivo ustekleničimo. Pivo vsaj dva tedna pustimo odležati, temna in močna piva še dlje.

pivopis domače pivo

Kje moram biti previden?

Po zgoraj naveden osnovnem postopku vam bo skoraj zagotovo uspelo narediti nekaj precej podobnega pivu. Če pa želite bolj gotove možnosti za res dobro pivo smo pripravili nekaj nasvetov kako to doseči.

Čistoča

Največ težav in napak piva prihaja zaradi nečistoče, okužb z bakterijami, ostanki detergenta in neustrezno ravnanje z opremo.

Voda in prekuhavanje

Voda, kot največji del piva ima pomembno vlogo, predlagamo, da uporabljate preverjeno studenčnico, filtrirano ali pa ustekleničeno vodo. Če nimate prej navedenih možnost in v vodo dvomite, jo prevrite.

Kisik

Občasno zasledimo tudi nasvet, ki pravi, da preden dodate kvasovke v fermentor, ga je priporočljivo tresti vsaj 2 minuti. S tem dodamo kisik, ki je ključen za razvoj kvasovk. Ta del lahko nadomestimo tudi z mešanjem pivine po dodajanju kvasovk.

Kvas

Močno vam priporočamo, da priložene kvasovke rehidrirate, kar pomeni da jih pred dodajanjem v fermentor zmešate z malo (1-2dl) prekuhane in ohlajene vode in pustite počivati okoli deset minut.

Sladkor

Seveda želimo v pivu imeti tudi mehurčke. Tudi tukaj je glavni frajer ravno sladkor. Za sekundarno fermantacijo oz. karbonizacijski sladkor lahko uporabite navadni sladkor, ali pa dekstrozo, ki jo raztopite v vreli vodi in jo dodajte direktno v fermentor pred stekleničenjem. Alternativa je, da sladkor dodajate v vsako steklenico posebaj, kar pa je nekoliko zamudno in poveča možnost okužb.

Merjenje

Zelo pametno je pivo spremljati skozi celoten proces. Z merilnikom specifične gostote spremljajte kaj se v pivu dogaja, seveda pa pivo sproti poskušajte, vonjajte itd.

Beleženje

Beležite si celoten postopek, vaše napake, možne izboljšave in kar je najpomembneje okus, aromo, barvo piva. Na ta način boste precej bolje spoznali pivo in kako se obnaša skozi različne faze varjenja, posledično pa boste tudi bolj razumeli kaj lahko torej naslednjič izboljšate.

Literatura

Pivo je izredno širok pojem zato vam močno priporočamo, da o njem čimveč berete in spoznate tudi njegovo zaodrje.

Na zdravje!

Želite več informacij? Imate vprašanje? Kmalu bomo organizirali tečaj varjenja piva. Če se želite prijaviti, kliknite tukaj.

1. del (osnove) / 3. del (Brew in a bag)/ 4. del (All-grain)

9 komentarjev

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!