Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Kako narediti svoje domače pivo? (1.del)

Za vas smo pripravili štiri (4) zapise, v katerih vam želimo domače pivovarstvo predstaviti in vam ga nekoliko približati. V prvem delu bomo le na splošno predstavili osnove varjenja piva, v naslednjih zapisih pa bomo bolj konkretni in opisali nekaj osnovnih postopkov kako zvariti domače pivo.

Kako se je začelo pivovarstvo?

Legenda pravi,  da naj bi neki Sumerec pozabil posodo polno ječmena pospraviti pred dežjem in potem se je ta še nekaj dni na soncu grela. Ko se je spomnil na njo, je iz kaše dišalo precej nenavadno. Da bi potešil svojo radovednost je kašo poskusil in ugotovil, da napitek ni slab. Tako nekako naj bi se začelo pivo in z njim tudi pivovarstvo.

pivopis domače pivo

Pivovarstvo nekoč …

Zakaj sploh variti svoje domače pivo?

Izdelava piva je v osnovi precej enostaven postopek. Potrebujemo le nekaj osnovnih sestavin in voljo po učenju. Res pa je, da je izdelava dobrega piva, že nekoliko drugačna zgodba. Kako globoko v domače pivovarstvo se želite poglobiti je seveda vaša izbira.

Nekateri se s tem ukvarjajo zaradi zabave in druženja s kolegi, ki ponavadi spada zraven predvsem po končanem varjenju. Nekateri se s pivovarstvom ukvarjajo tudi zato, da se lahko malce pohvalijo svojim prijateljem. Priznajmo si, imeti svoje lastno pivo tudi ni kar tako. No, nekateri pa na to gledajo tudi iz bolj racionalnega vidika, kajti povprečno domače pivo (0,5L) lahko stane le 0,35€. Kakorkoli že, vsi zgoraj našteti razlogi pa imajo načeloma eno skupno točko – ljubezen do piva.

Kako nastane pivo?

Za izdelavo piva potrebujemo 4 osnovne sestavine. Vodo, slad, hmelj in kvas. Tudi količina snovi, ki jih za to potrebujemo, si načeloma sledi v tem zaporedju.

Če se malce sprehodimo čez potek samega procesa izdelave piva gre nekako takole. Začetek izdelave piva se začne pri sladu, to je na poseben način obdelan ječmen (ali drugo žito), pri katerem se v postopku kaljenja, odstranjevanja kalčkov in različnih načinov praženja pridobi osnovo za pivo. Ječmen se nato zdrobi in namaka v vroči vodi pri čemer se iz njega izluščijo manj in bolj kompleksi sladkorji ter pomožne snovi. Nato sledi filtriranje in kuhanje sladice, kjer se med kuhanjem v različnih časovnih intervalih dodaja hmelj. Po ohlajevanju pivine se na koncu doda verjetno najbolj pomemben del, kvas, ki nato izluščen sladkor spremeni v alkohol in ogljikov dioksid ter še nekaj več sto pomožnih snovi, ki močno vplivajo na okus in aromo ter obstojnost piva.

pivopis domače pivo

Osnovna shema domačega pivovarstva.

Zgleda zapleteno?

Brez skrbi. Priporočamo vam, da začnete počasi in tako postopoma spoznavate pivovarstvo. Prvi in najbolj enostaven postopek, kako doma zvariti domače pivo je s pomočjo celovitega ekstrakta. To je okrnjena različica, kjer je večino dela za nas že opravljenega. V konzervi je shranjen ekstrakt, ki je kondenzirana oblika prekuhane in ponavadi že hmeljene pivine, tako, da je potrebno ekstrakt samo zmešati z vodo ter ji dodati sladkor in kvas.

V drugem delu bomo torej razložili podroben postopek priprave piva s pomočjo celovitega ekstrakta, kakšno opremo potrebujemo in kako lahko z enostavnimi dodatki naredimo res dobro pivo!

2. del (Celoviti ekstrakt) / 3. del (Brew in a bag)/ 4. del (All-grain)

Želite več informacij? Imate vprašanje? Kmalu bomo organizirali tečaj varjenja piva. Če se želite prijaviti, kliknite tukaj.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!