Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

PIVOVARNA NA DRVA: Crazy Duck Brewery

Slovenska pivovarska zgodba na katero smo še posebej ponosni, saj smo pri določenih delih ustvarjanja pivovarne sodelovali tudi mi. Začelo se je s tečajem varjenja piva, nadaljevalo s številnimi emaili in druženjem ob pivu, kronano pa je bilo z uspešno splavitvijo pivovarne na slovenski trg.

Pivovarna na drva

Letos spomladi sta svoje pivovarske ambicije uresničila in začela je obratovati pivovarna Crazy Duck Brewery. Ime ni naključno saj se je Anže zaljubil v grško pivo živalskega imena in se tako odločil, da je tudi njegov primek Račič dobra priložnost in smiselno izhodišče za ime pivovarne.

Pivovarna leži v precej neobljudenem in malo (beri: zelo) odročnem kraju, Breznica pri Žireh. In tukaj se poraja tudi smiselno vprašanje.

Ali je že čas za mikropivovarne v majših in odročnih krajih?

Pivovarno sta postavila v bivšo mizarsko delavnico v kletnih prostorih Miloševega doma. V sprednjih prostorih pivovarna izgleda precej moderno, s Škrljevo 500 L pivovarno in štirimi glikolsko kontroliranimi fermentorji. Čarovnija oziroma dim se skriva v globjih prostorih, kjer domuje starejšta 47kW peč na drva, katero bi zlahka našli v številnih gospodinjstvih širom slovenije. Preden pa vsa ta stara in “umazana” tehnologija pride do pivovarskega kotla mora skozi številne račnalniško kontrolirane kotle in bojlerje, ki segrevajo vodo do 120°C. Tako nastane izredno racionalna in ugodna rešitev s spojem starejših in novejših sistemov. Razlog za lesni energent pa leži predsem v izdatnih količinah lesa, ki ga v teh krajih, poleg naravne lepote, res ne manjka.


racon-8

Piva

Thirsty duck – Pale Ale

Osvežilno in hmeljno orientirano pivo, ki bo nagovarjalo modernega craft pivca. Hmeljno uravnoteženo med klasičnimi ameriškimi citrusi in eksotičnim avstralskim sadjem.

Crazy duck – 60 minute IPA

IPA, katero varijo z dodajanjem hmelja skozi celotno kuhanje. S tem se v pivu razvije bolj kompleksen in večplasten hmeljni karakter.

Ugly duckling – Oatmeal Stout

Mehko in delikatno pivo z manjšo stopnjo praženosti, kot je to običajno pri stoutih. Poleg tega v pivo dodajo oves, ki skupaj z višjo stopnjo alkohola lepo vplivata na polnost in celotno strukturo piva.

Mighty duckling – Ruby ale

Lahko in pitno pivo, ki preseneti z globoko rjavo barvo, enostavno strukturo, rahlo praženostjo in prijetno sladno hrbtenico.

racon-7

Ob našem obisku so zraven njihovih piv postregli še lokalne dobrote (beri: odlično klobaso) in tako smo se z nasmehom na obrazu vrnili v dolino. Mimogrede, njihova piva boste imeli možnost poskusiti tudi na bližajočem se Pivo & Burger festu.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!