Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Citra, pale ale

Recept za pivo je nastalo, da bi bolje spoznali hmelj Citra. Čeprav je že ime hmelja izredno zgovorno, je potrebno dodati da poleg citrusovih not hmelj poda nekaj neizrazitih tropskih not, vsekakor pa spominja na sveže obran bezeg. Čeprav je pivo hmeljno naravnano telesa ne manjka. V kolikor imate možnost uporabite tekoči kvas, ki pivo izredno lepo zbistri in ustvari neutralen okus brez nepotrebnih estrov ali drugih dodatnih okusov.

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Pale ale

Specifikacije:

  • Količina: 25l
  • OG: 1.046
  • FG: 1.007
  • IBU: 35
  • ABV: 5.2%
  • SRM: 6
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 4 kg Pale ale
  • 0.5 kg Vienna ali Munich
  • 0.4 kg Cara 30 ali 50
  • 120g Citra
  • Wyeast 1056 ali Safale US-05
  • 6g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Ves slad drozgamo na 66°C za 90min.
Na 60 min dodamo 15g Citre, na 10 minut dodamo 30g Citre, na 0 minut dodamo 35g Citre po 10 dneh fermentacije dodamo 40g citre za 4 dni.

Fermentiramo 2 tedna na 22°C za Safale US-05 in na 18°C za Wyeast 1056. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 tedna na sobni temperaturi.

5 komentarjev

  • goran pravi:

    samo to pivo je potem res drago, 4kg takega slada je skoraj 50 eur, kje pa je še ostalo? Kje pa lahko kupim vse potrebne sestavine?

  • saso pravi:

    Prosim za naslov kje dobim kvasovke Wyeast 1056, te mi namreč bolj ustrezajo zaradi temperature prostora.

    Hvala, LP

  • saso pravi:

    Sem prebral zgoraj, hvala vseeno.

    LP

    • saso pravi:

      Skuhal sem 40 litrov piva Nesram. bledca, dodal 2 paketa safale us-5 po 11 g ampak po 5. dneh na vehi ni sledu vretja. Ali je to zaradi 70 lit rostrfrai posode v kateri je sedaj 40 lit tekočine ( mogoče preveč prostega volumna ), ali sem dodal preveč kvasovk. Začetni OG je bil 1060, po petih dneh je kljub temu 1020. V čem je hec. Posoda ne pušča saj ni zaznati vonjev.

      LP, Saso

Komentiraj to saso Prekliči

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!