Potrebujemo:
Malinov preliv
- 350 g svežih malin
- 1 žlica jedilnega škroba
- 40 ml vode
- 2 žlici sladkorja
Nadev
- 1 vrečka želatine v prahu
- 250 ml sladke smetane
- 1 žlica sladkorja
- 400 g kremnega sira
- 50 ml limoninega soka
- 80 g sladkorja v prahu
Piškotno dno
- 200 g mandljevih (ali kakšnih drugačnih) piškotov
- 50 g olupljenih mandljev
- 1,5 žlice sladkorja
- 90 g masla
Priprava:
Maslo raztopimo in nekoliko ohladimo. V mešalniku drobno zmeljemo piškote, mandlje in sladkor in zmešamo s stopljenim maslom. Vse skupaj dobro pregnetemo.
Dno okroglega pekača za torte (premera 22 cm) obložimo s papirjem za peko, nato pa ga dobro namažemo z maslom. Dno in obod pekača obložimo s pripravljeno piškotno maso. Pekač postavimo v hladilnik.
Želatino namočimo v hladni vodi in pustimo stati 10 minut, da želatina nabrekne. Smetano skupaj s sladkorjem čvrsto stepemo. V večji skledi zmešamo kremni sir, sladkor v prahu in limonin sok. V zmes počasi vmešamo stepeno smetano.
Ko želatina nabrekne jo v manjši kozici na šibkem ognju počasi segrejemo, da se razpusti. Pazimo, da ne zavre! Tekočo želatino vmešamo v zmes kremnega sira in stepene smetane. Iz hladilnika vzamemo pekač in pripravljen nadev vlijemo na piškotno podlago. Pekač rahlo potresemo, da se nadev enakomerno razporedi. Pekač prekrijemo s plastično folijo in shranimo v hladilnik, da se nadev nekoliko strdi (približno za eno uro).
Sveže maline preberemo, očistimo in po potrebi na hitro oplaknemo pod tekočo vodo. Nekaj malin prihranimo za okrasitev, preostale pa stresemo v kozico. V lončku zmešamo jedilni škrob, vodo in sladkor ter mešanico vlijemo v kozico z malinami. Maline med mešanjem zavremo, odstavimo in preliv ohladimo.
Pekač s torto vzamemo iz hladilnika in po nadevu prelijemo ohlajen malinov preliv. Na koncu torto okrasimo s prihranjenimi malinami in postavimo nazaj v hladilnik, da se dobro ohladi, nadev pa povsem strdi (še za približno 3 do 4 ure).
Ohlajeno torto previdno ostranimo iz pekača in položimo na servirni krožnik. Razrežemo jo na poljubno velike kose in postrežemo.
Komentiraj