Nihče ni ravno oboževalec novemberskega maltretiranje z božično evforijo. No, morda smo pivovarji izjema. Da bomo za praznični čas lahko postregli s primernim pivom, smo pripravili recept za temno pivo s prazničnimi začimbami.
Specifikacije:
- Količina: 20l
- OG: 1.063
- FG: 1.016
- IBU: 23
- ABV: 6.0%
- SRM: 36
- Učinkovitost drozganja 75%
- 3.3 kg Pale ale
- 1.0 kg Vienna
0.5 kg Cara 50 ali 120 - 0.4 kg Chocolate
- 0.1 kg Roasted Barley
- 0.2 kg Special B
- 12g Cascade
- 35g Bobek
- Fermentis Safale S-04 ali
Wyeast 1084 – Irish ale
- 4.5g/l Sladkorja za stekleničenje
Dodatki:
- 50g Nariban sveži ingver
- 1 čajna žlica Klinčki
- 1 čajna žlica Piment
- 1/2 čajne žlica Muškatni orešček
- 1 skorja Cimet
- 1 strok Vanilija
Postopek:
Ves slad drozgamo na 68oC 90min.
Na 60min dodamo hmelj Bobek, na 15 minut dodamo Cascade in vse dodatke. Fermentiramo 2 tedna in nato v steklenici tudi najmanj 2 tedna.
<Pozdravljeni.Zelo mi je všeč coffe stout ali bi bilo možno da objavite recept,ker ga sam na netu ne dobim.upam,da nisem preveč zahteven.lep pozdrav Matjaž
Predlagam da, uporabite recept:
http://pivopis.si/brezkompromisni-crnorog-stout/
ali
http://pivopis.si/bozicek-v-crnem-winter-beer/
Kavo dodate po fermentaciji, skuhate kavo in jo dodate po okusu, pazite ne čistočo. Po informacijah iz interneta potrebujete nekje 4dl močne kave, predlagam da uporabite kvalitetno mešanico in ne komercialne kave za dober rezultat.
Mislim,da bo Božiček prišel kmalu;-) najlepša hvala! L.p matjaž
Kako je z temperaturo pri fermentaciji.
LP, Sasa
Predlagam okrog 18oC.