Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Božiček v črnem, Winter Beer

,

Nihče ni ravno oboževalec novemberskega maltretiranje z božično evforijo. No, morda smo pivovarji izjema. Da bomo za praznični čas lahko postregli s primernim pivom, smo pripravili recept za temno pivo s prazničnimi začimbami.

Specifikacije:

  • Količina: 20l
  • OG: 1.063
  • FG: 1.016
  • IBU: 23
  • ABV: 6.0%
  • SRM: 36
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 3.3 kg Pale ale
  • 1.0 kg Vienna
    0.5 kg Cara 50 ali 120
  • 0.4 kg Chocolate
  • 0.1 kg Roasted Barley
  • 0.2 kg Special B
  • 12g Cascade
  • 35g Bobek
  • Fermentis Safale S-04 ali
    Wyeast 1084 – Irish ale
  • 4.5g/l Sladkorja za stekleničenje

Dodatki:

  • 50g Nariban sveži ingver
  • 1 čajna žlica Klinčki
  • 1 čajna žlica Piment
  • 1/2 čajne žlica Muškatni orešček
  • 1 skorja Cimet
  • 1 strok Vanilija

Postopek:
Ves slad drozgamo na 68oC 90min.
Na 60min dodamo hmelj Bobek, na 15 minut dodamo Cascade in vse dodatke. Fermentiramo 2 tedna in nato v steklenici tudi najmanj 2 tedna.

5 komentarjev

Komentiraj to Matjaž Prekliči

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!