Češki lagri se od nemških razlikujejo predvsem po svoji polnosti ter kompleksnejšem okusu. Sveže, srednje hmeljano in grenko pivo, kot vsi lagri namenjeno gašenju žeje, s svojo polnostjo ne razočara niti zahtevnejših pivcev piva.
Način: BIAB in Allgrain
Stil: Bohemian Pilsner
Specifikacije:
- Količina: 23l
- OG: 1.051
- FG: 1.011
- IBU: 33
- ABV: 5.2%
- SRM: 3
- Učinkovitost drozganja 75%
- 3.7 kg Pilsner
- 0.2 kg Dextrine Malt
- 0.2kg Biscuit
- 25g Bobek
- 90g Golding
- M84 Bohemian Lager – Mangrove Jack’s
- 6.5g/l Sladkorja za stekleničenje
Postopek:
Ves slad drozgamo na 66°C za 90min.
Na 60 min dodamo ves ves Bobek. Potem pa na 30,10 in 0 minut dodamo po 30g Goldinga.
Fermentiramo 10 dni na 12 stopinj C, nato 3 dni na 18 stopinj C. Pretočimo v sekundarni fermentator in pustimo ležati vsaj 4 tedne pod 10 stopinj C, najbolje okrog 2 stopinj C. Pivo bo bistveno boljše če lahko podaljšamo zorjenje v sekundarnem fermentorju na 6 do 10 tednov. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici 3 tedne.
Mogoče je v receptu premalo ječmena. Dobil sem max. 4,5 alc.
LP
Verjetno je bila učinkovitost drozganja manjša zaradi velike vsebnosti svetlih sladov, ki imajo vpliv za višanje pHja.
Kje dobiti Dextrine Malt v SLO?
Hvala, LP
https://www.hopsishop.com/product/simpsons-dextrin-malt/
Prosim za recept piva za temni lager ( po možnosti najboljšega ).
LP
Zanima me v zvezi ohlajevanja pivine preden dodamo kvasovke za fermentacijo. Ali dodamo kvasovke, ko pivino ohladimo na 20 stopinj C, ali jih dodamo, ko se pivina ohladi na fermentacijsko temperaturo 12 stopinj C.
Hvala in LP
Najbolje je ohladiti, tem bolj do temperature fermentacije.
Ponavadi, pa je vedno nek kompromis, ali za bolj uspešno delovanje kvasovk, ali večja možnost okužbe …