Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Black IPA / Temna IPA

Pivo, katero je po suhosti, ravnotežju na strani hmelja in ostalim karakteristikam okusa na las podobno svetlejši izvedbi, vendar je telo tega piva temno, a še vedno brez praženih okusov. Okus temnih sladov je nežen in le v oporo, poglavitna karakteristika stila pa je pitnost.

Tehnične lastnosti

Black IPA

Organoleptika

Srednje do močnim aromam hmeljev Novega sveta, s svojo paleto arom tropskega sadja, citrusov, borovcev, jagodičevja in melon, se v vonju pridružijo nežne arome temnih sladov, ki spominjajo na mlečno čokolado, kavo ali toast. V nekaterih izvedenkah je moč očutiti tudi nekaj sadnih estrov. Telo se barvno giblje med temno rjavo in skoraj črno barvo, je čisto ali pa celo rahlo motno, krem glava je obstojna in gosta. Aroma se preslika v okus, kjer se hmelju pridružijo okusi temnih sladov. Telo je gladko, srednje polno, s srednjo stopnjo karbonizacije. Požirek je suh ali pol suh, grenkoba v pookusu kar traja, a mora biti prijetna. Pri močnejših verzijah je moč čutiti tudi nekaj alkohola.

Stil je znan tudi pod imenom Cascadian Dark Ale (CDA).

Komentar

Stil se je pojavil v sredini prvega desetletja tega tisočletja. V primerjavi z ameriškim Porterjem se razlikuje predvsem v nižji količini praženih sladov in posledično intenzitete praženosti v vonju in okusu.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!