Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Belgijska piva skozi zgodbe pivovarskega viteza

Belgijci živijo za pivo in s pivom. Posledično je Belgija tudi ena izmed vodilnih pivovarskih držav na svetu, če govorimo v smislu kvalitetnega in raznolikega piva. Na povabilo ekipe Buteljka piva, ki v Slovenijo uvaža nekatera odlična belgijska piva, smo se udeležili predstavitve pivovarne Van Honsebrouck v pivnici Paviljon. Dogodek je vodil g. Paul Barbier, ki nosi naziv “vitez piva”. Vitez je vsekakor naziv, ki vzbudi pozornost, lahko pa rečemo, da je g. Barbier s svojim znanjem o pivu in splošno razgledanostjo, zelo hitro dokazal, da si ga zasluži. Pa čeprav ni nosil oklepa!

Spodaj pa nekaj utrinkov iz dogajanja …

Prvi prizor ob vstopu v pivnico Paviljon je že takoj napovedal prijeten večer.

Prvi prizor ob vstopu v pivnico Paviljon je že takoj napovedal prijeten večer. Belgijci izjemno pozornost posvečajo tudi kozarcem, tako da smo vsak zvarek dobili natočen v različnem, za določeno pivo optimalnem kozarcu.

4

G. Paul Barbier je odličen govornik, ki nam je piva iz pivovarne Van Honsebrouck približal z najrazličnejšimi zgodbami in legendami.

3

Zaradi večjega števila degustiranih piv je bilo pomembno, da smo piva stopnjevali po čimbolj smiselnem vrstnem redu, torej s povečevanjem intenzivnosti arom in okusov.

2

Poskusili smo piva stilov lambic, belgijski blonde, tripel, … Manjkala pa niso tudi sadna piva z višnjami, malinami …

5

Poskusili smo tudi Kasteelbier Cuvée du Chateau – izjemno buteljčno pivo, 10 let starano v grajskih kleteh.

Za popoln zaključek pa smo poskusili še Trignac, ki je ime dobil po kombinaciji imen Tripel in Cognac.  Gre torej za belgijski tripel, ki ga starajo v sodih konjaka.

Za popoln zaključek pa smo poskusili še Trignac, ki je ime dobil po kombinaciji imen Tripel in Cognac. Gre torej za belgijski tripel, ki ga starajo v sodih konjaka.

 

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!