Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Baza vseh stilov piva v slovenščini!

Razumevanje stilov piva je zagotovo na seznamu vsakega ljubitelja piva, ki spoznava to pijačo. Skozi evolucijo piva so zgodovinski stili izumirali, nastajali in se seveda spreminjali. S pojavom butičnega piva oziroma “craft” mentalitete, pa se je v zadnjih letih precej “izumrlih” stilov piva zopet vrnilo na sezname pivovarjev. Nastalo je tudi precejšnje število novih stilov, ki sledijo trendom.

BJCP

BJCP (Beer Judge Certification Program) je organizacija, ki se že vrsto let (od 1999) ukvarja s kategorizacijo piva. Njeni člani spremljajo razvoj piva in stilov in jih tako sproti kategorizirajo za lažje razumevanje posameznega stila in seveda tudi za lažje ocenjevanje, saj nudijo neko referenčne lastnosti in kvalitete, ki naj bi jih vsak stil imel.

Kategorizacija stilov v slovenščini!

Naša ekipa je poprijela za tipkovnice (predvsem si mehiški val zasluži Samo Žabkar) in pripravili smo celotno bazo stilov v slovenščini. Kot vodilo smo vzeli najbolj znano in splošno sprejeto kategorizacijo stilov BJCP. Na ta način smo poskrbeli, da je prvič v zgodovina torej BJCP dokumentacija dosegljiva tudi v domačem jeziku!

Celotna baza stilov je urejena v 26 večjih skupin, ki skupaj premorejo kar 86 različnih stilov piva. Želimo si, da bi ta baza odločno pripomogla k razumevanju piva pri nas in posledično k dvigu kulture pitja nasploh.

Na tem mestu se želimo zahvaliti tudi našemu glavnemu partnerju pri projektu – slovenskim hmeljarjem HopSi, ki so prepoznali naš stalni trud pri podajanju znanja ter informacij o pivu in so brez pomisleka želeli sodelovati pri novem BJCP priročniku v slovenščini.

Kje dobim priročnik?

Na desni strani (mobilna uporaba, spodaj) so prosto dostopni glavni stili piva, s prijavo na naše emailing obveščanje pa si lahko zagotovite tudi celoten priročnik, v katerem je lično zapakiranih vseh 86 stilov.

4 komentarji

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!