Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

8 najpogostejših zmot o pivu

Čeprav je dojemanje piva v zadnjih letih tudi na naših tleh doživelo velik korak naprej, pa vseeno pogosto slišimo kakšno neresnico o pivu. Spodaj se bomo dotaknili nekaj najbolj pogostih, ki jih želimo “popraviti”.

pivopis zmote o pivu

1. Ledeno hladno pivo

Morda se komu sliši privlačno, toda dejstvo je, da premrzlo pivo naše brbončice precej omrtviči in tako je okus piva komajda zaznaven. V primeru, da pijemo dobro pivo, pa si zaznave okusa vsekakor želimo. Temperatura piva je sicer precej odvisna od stila piva, vendar pa je večina stilov piva primerna na približno 8-10 stopinj celzija. Seveda so tukaj izjeme, kajti denimo močnejša in bolj polna piva (barleywine, imperial stout, …) lahko še mnogo bolj zaživijo pri kakšni stopinji več.

2. Zamrznjeni kozarci

Razlogi so precej podobni kot zgoraj, vednar pa se tukaj pojavita še 2 novi težavi. Zaradi zamrznjenih kozarcev boste namreč imeli težave s pretirano peno. Poleg tega pa so kozarci ponavadi zamrznjeni v zamrzovalnikih. V primeru, da se v teh zamrzovalnikih nahaja še kaj drugega kot le kozarci, bodo le-ti hitro navzeli vonj po ostalih rečeh.

3. Temno pivo je močno pivo

Vsekakor ne drži. Barva piva je namreč odvisna od stopnje praženosti sladu, ki je uporabljeno v nekem pivu. Torej, temno pivo ima lahko 4% ali pa 10% alkoholne stopnje, ta pa seveda nikakor ni pogojeno z barvo.

4. Pivo je najboljše piti direktno iz steklenice

Ni. Aroma je eden najpomembnejših segmentov pri okušanju piva, ta pa je pri pitju piva iz steklenice izredno omejena. V primernem kozarcu bo pivo doseglo svojo optimalno stanje, da ga preizkusite in ocenite.

5. Pivo lahko shranjujemo kjerkoli

Svetloba je eden največjih sovražnikov piva, kajti lahko mu popolnoma uniči okus. Ravno zato je najbolje pivo shranjevati v temnih in hladnih prostorih. Zelo pomagajo tudi rjave steklenice, ki močno omejijo prepuščanje svetlobe v nasprotju z zelenimi ali celo prozornimi steklenicami. Več o tem si preberite tukaj.

6. Pivo v pločevinkah je slabo in poceni

O tem smo že pisali. Pa vendarle ponovimo. Skozi čas se je pločevinka razvila do te mere, da nikakor ne doda več tistega “kovinskega” okusa, ki je že od nekdaj strah in trepet med ljubitelji piva. Razlog so ultra-tanki materiali na osnovi vode, ki ločijo pivo od kovinskega dela. Morda je razlog za to zmoto dejstvo, da smo navajeni piti manj kvalitetno pivo iz pločevink, vendar pa tukaj pločevinke seveda niso nič krive.

7. Pivo je manj kompleksno od vina

Pa je res? Pivo je sestavljeno iz štirih osnovnih sestavin; voda, slad, hmelj in kvas. Okusi, ki jih lahko s temi sestavinami dosežemo pa nimajo meja. Poleg tega lahko v pivo dodamo praktično karkoli želimo (nekateri so poskušali že s krofi, picami, …) in eksperimentiramo do onemoglosti in s tem dosežemo neverjetno raznolike okuse in arome. Tudi pri kombiniranju hrane in piva lahko dosežemo izjemne harmonije okusov.

8. Pivo naredi pivski trebušček

Dobre novice. To ni res. Sicer drži, da pretiravanje s čimerkoli lahko povzroči pridobivanje teže, toda pivo je tukaj zelo pogosto po krivem obtoženo.  Pitje piva pa se namreč še vedno pogosto povezuje z razno nezdravo hrano in nasploh nezdravim življenjskim stilom. Če boste načeloma zdravo jedli in se gibali, vam tudi pivo v normalnih količinah ne bo škodovalo in vas nikakor ne bo zredilo. Vino in pivo načeloma vsebujeta dokaj podobno količino kalorij. Še ena zanimivost, pivo ne vsebuje maščob.

 

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!