Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Pivopisova 6ka – Marec

Vsak mesec prinaša malce drugačno vreme, različne temperature in specifično razpoloženje. Vsi ti dejavniki vplivajo tudi na izbor piva, ki nam bo v določenem obdobju bolj prijal in bo bolj primeren. Vsak mesec bomo izbrali šest piv, ki so nova, zanimiva, drugačna, predvsem pa primerna za naslednji požirek. Pri tem upoštevamo lunin cikel, stanje na cestah in priporočila najboljših vedeževalk. Mi naredimo izbor, pivo pripravijo v trgovini Pivoljub.

pivopisova6ka-mar2016

Marec je mesec, ki je z eno nogo v zimi, z drugo pa v pomladi, zato smo izbrali nekaj osvežilnih, predvsem pa nekaj krepkejših zvarkov, saj tudi nekoliko nižje temperature še vedno kličejo po njih.

Boon Kriek (Brouwerij F. Boon)

Klasično belgijsko kislo pivo, ki se mu doda višnje in tako nastane posebna osvežilna pijača, ki se čudovito poda k sladicam (priporočamo čokoladno tortico). Pivo je malinasto rdeče barve , z rdečkasto in hitro izginjajočo peno. Že med samim točenjem nas pozdravi prijetna in močna aroma po višnjah, ki se samo nadaljuje v okus. Poleg močnega karakterja višnje je pivo razmeroma sladko, tako da v veliki meri prekrije prvinsko kislino. Zaradi višje karbonizacije pivo deluje osvežilno in pitno ter se tako oblikuje v prijetno in delikatno celoto.

Stil: Sadni Lambic
Alkohol: 4%

Strong Suffolk (Greene King)

Angleško temno pivo, ki je zmes dve leti (v hrastovih sodih) staranega piva (12% alkoholne stopnje) in mladega, svežega piva, ki je dodan tik pred stekleničenjem. Priporočamo, da pivo postavite vsaj pol ure prej iz hladilnika, preden si ga natočite, le tako bo razvil svoj pravi karakter. Pivo je rjave barve z rubinastimi odtenki ter majhno, rjavkasto peno. Aroma je razmeroma enostavna, zazna se nežno sadnost s prijetnim poudarkom na slivi. Pivo, predvsem zaradi nekoliko višje stopnje grenkobe, deluje dokaj suho in tako zakrije razmeroma močno sladno osnovo. Pivo je precej lahkotno za svojih 6% alkohola in nikakor ni podobno ostalim višjealkoholnim angleškim zvarkom, ampak je prej nadgradnja klasičnega angleškega bitterja (ESB).

Stil: Old ale
Alkohol: 6%

IPA (HopsBrew)

Pred kratkim smo že pisali o najnovejši slovenski mikropivovarni, ki sliši na ime HopsBrew. Tokrat smo v 6ko vključili njihov IPA, ki že takoj ob točenju navduši s prekrasno, belo in zelo kremasto peno. Gre za precej klasičen primerek stila, kjer se pokažejo aromatične karakteristike uporabljenih hmeljev, predvsem citrusi in tropski sadeži. Omeniti je potrebno tudi zelo prijetno teksturo, ki bo verjetno še bolj do izraza prišla v točeni verziji omenjenega piva. Gre torej za precej hmeljno usmerjeno pivo z izdatno grenkobo, zato ga priporočamo, da ga pustite v hladilniku vse dokler se marčevsko sonce ne zbudi in s sončnimi žarki ne zahteva tako osvežilnega piva.

Stil: Indian Pale Ale
Alkohol: 6%

Celebrator (Ayinger)

Celebrator velja za enega najboljših piv na svetu in le vprašanje časa je bilo, kdaj ga bomo vključili v 6ko. Marec se zdi perfekten za tega nemškega doppelbocka iz pivovarne Ayinger, ki se že takoj pohvali z lepo in obstojno peno. Arome napovedujejo zelo sladno usmerjeno pivo, ki kar kipi od kompleksnosti. Začutimo karamelo, toffee in rahlo sladno sadnost. Pivo odlikuje tudi zelo blaga in prijetna alkoholna toplina, ki skupaj s svilnato teksturo tvorita prekrasno pivo, ki je seveda sladno naravnano, vendar pa kljub temu primerno uravnoteženo. Celebrator se odlično poda k številnim sirom (npr. Camembert).

Stil: Doppelbock
Alkohol: 6,7%

By Udder Means (To Øl)

Sladek stout je stil od katerega se pričakuje temno in krepko pivo, ki ima višjo stopnjo nepovretega sladkorja, kar je rezultat dodajanja mlečnega sladkorja. Toči se s temno rjavo, skoraj črno barvo in s čudovito kremno rjavo peno. Vonj presenetljivo prinese ogromno karakteristik hmelja, praženih not slada skoraj ni moč zaznati. Okus in tekstura se ponašata s svilnatim telesom, kjer se lepo prepoznajo pražene note in prijetna, toda ne preveč krepka sladkoba. Zaključek je precej grenak, kar je zopet nekoliko neobičajno za stil. Lahko bi rekli, da je omenjeno pivo s svojo višjo stopnjo alkohola in grenkobe nekoliko nenavadno, vendar pa to priča o tem, kako si lahko pivovar zamisli specifičen stil in ga “izpelje” drugače, a vseeno korektno in harmonično.

Stil: Sladek stout
Alkohol: 7%

Gonzo (Flying dog)

Kronični ljubitelji in odvisniki od hmelja lahko pridete na svoj račun tudi pozimi. S svojimi 85 IBU-ji vas ta zelo ameriško navdahnjen imperial porter ne bo pustil ravnodušnih. Gre za pivo črne barve, z rjavo ter zelo obstojno kremasto peno. Že arome potrjujejo naš prvi stavek, saj so hmeljni vonji precej izraziti, celo bolj kot pražene note. Na okusu začutimo malce kakava in predvsem čokolade, ki močno popestrita dogajanje v pivu. Občutek piva v ustih je neverjeten, saj je izjemno poln in viskozen in kot nalašč za hladen deževni večer. Če povzamemo, Gonzo je kompleksno, toda še vedno ljudsko pivo, ki se lahko pohvali s prijetno harmonijo okusov in arom.

Stil: Imperial porter
Alkohol: 9,2%

S klikom na spodnji gumb si lahko marčevsko 6ko v Pivoljubovi spletni trgovini naročite na dom, na voljo pa je tudi v njihovi fizični trgovini.

gumb

Komentiraj

Your email address will not be published.