Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

6 slovenskih zimskih piv, ki jih morate poizkusiti!

,

Zima. Obdobje mraza in teme. Namenoma negativističen začetek članka, da vas lahko v nadaljevanju še bolj razveselimo. Tako, kot so to storili pivovarji z letošnjimi zimskimi zvarki. Seveda ima uživanje piva pozimi določene zakonitosti, ki jih je priporočljivo upoštevati, ampak tako kot pri vsem glede piva, jih je še bolj zabavno ne upoštevati. Kakorkoli, spodaj smo izbrali 6 piv, ki bodo zagotovo zelo prijala v naslednjih hladnejših mesecih, nikakor pa ne bo nič narobe tudi če jih spijete ob morebitnem sončnem dnevu. Pri vsakem smo tudi navedli nekaj ključnih lastnosti ter v katerih trgovinah s pivom ga lahko kupite.

Oatmeal Vanilla Stout (Hopsbrew)

Prijetno praženo pivo z zanimivo teksturo, ki jo zagotovi uporabljeni oves. Precej sladno naravnano pivo, kjer je absoultno potrebno omeniti izvrstne arome vanilije, ki resnično pridejo do izraza in pa močne sladne karakteristike, ki zvarek lepo zaokrožijo.

Alkohol: 6,5% / IBU: 30

Na voljo v: Pivarna / Že v redu, Primož / Pivoljub / Za popen’t pivoteka

Winter (Pelicon)

Pivovarna Pelicon sedaj že redno vari to zimsko pivo, kjer se prepletata mešanica specialnih sladov in tradicionalnih zimskih začimb. Svojih 8% alkohola precej dobro zakrije, prijetne arome zimskih začimb pa poskrbijo, da boste v mislih imeli le še praznike. Po nasvetu Peliconovih, pivo priporočamo ob koščku domače potice ali čokoladne torte.

Alkohol: 8,0% / IBU: 40

Na voljo v: Pelicon webshop / Pivarna / Že v redu, Primož / Craft pivo / Pivoljub / Za popen’t pivoteka

Mud Puppy (HumanFish)

V uvodu smo govorili o kršenju zakonitosti. To je prekrasen primer. Hmeljna bomba s 7,5% alkohola, ki načeloma ne sodi na praznične mize, vendar si vseeno zasluži priložnost tudi pozimi. Arome borovcev, pasijonke in celo malce limete lepo zaokroža močna sladna hrbtenica.

Alkohol: 7,7% / IBU: 75

Na voljo v: Zaenkrat le točeno v izbranih lokalih

Batch #50 (Reservoir Dogs)

Rusi so že od nekdaj navajeni visokih stopenj alkohola in če skrajšamo zgodbo, tako je tudi nastal ta izjemno priljubljeni stil – Russian Imperial Stout. Interpretacijo naše pivovarne Reservoir Dogs, ki se ravno seli v nove prostore, krasi izjemna kompleksnost sladu in polnost telesa.Pivo ima prijetno polno telo in lepo izraža kompleksnost sladu.

Alkohol: 9,0% / IBU: 80

Na voljo v: Pivarna / Že v redu, Primož / Craft Pivo / Pivoljub / Za popen’t pivoteka

Z3 (Pivopis in Hopsbrew)

V sodelovanju s pivovarno Hopsbrew je tudi naša ekipa letos zvarila zimsko pivo. Za prijetno harmonijo in uravnoteženost v pivu smo se odločili, da naredimo porterja, ki smo mu dodali gozdni med, pomarančne lupinice za blage sadne note in pa kakavova zrna, ki vse skupaj lepo zaokrožijo v čokoladno navdahnjeno celoto.

Alkohol: 6,5% / IBU: 50

Na voljo v: Pivopis webshop / Pivarna / Že v redu, Primož / Craft Pivo

Hagger (Bevog)

Tehnično sicer avstrijsko pivo, vendar vsi vemo, da je glavni krivec za to pivo Slovenec. Gre za barleywine ali ječmenovo vino, pri katerem glavno vlogo igra kompleksna sladnost ogromnih količin ječmenovega sladu. Pivo je tudi svetovno gledano izjemno in kljub visoki ceni je nekaj, kar zagotovo morate poizkusiti.

Alkohol: 12,3% / IBU: n/a

Na voljo v: Že v redu, Primož / Za popen’t pivoteka

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!