Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

6 razlogov, zakaj ti ni všeč IPA

IPA je stil, ki je dodobra spremenil pravila igre v pivovarstvu in ustvaril vrsto možnosti eksperimentiranja. Stil, o katerem govorijo tako poznavalci kot laiki. Če si eden izmed tistih, ki IPE ne mara, ne skrbi. S teboj ni nič narobe. Obstaja cela vrsta razlogov, zakaj ti okus tega trenda morebiti ni pri srcu. Zagotovo se boš našel v katerem od spodnjih razlogov.

 1. “Uf, to pa je preveč grenko!”

Morda si IPO poskusil v začetku trenda, ko je v pivih prevladovala nekoliko bolj sveža aroma, po kateri te je presenetil grenak okus. Dandanes je IPA tako popularna, da se za vsakega najde zvarek, ki bo potešil želje in pričakovanja. Pivovarji so proces osvojili do te mere, da znajo izkoristiti arome hmelja brez, da bi pivu dodali (pre)močno grenkobo.

 1. Hitro je dovolj

Če je tvoj cilj dolg večer preživeti ob eni vrsti piva, potem IPA morda ni zate. Nasploh piva craft pivovarjev niso namenjena brezglavemu nalivanju, ampak uživanju v vseh niansah, ki jih njihova mojstrovina premore.

 1. Naslednji dan imaš težave z “mačkom”

Ker so IPE nekoliko močnejše po alkoholu in pogosto vsebujejo tudi nekoliko večji sladkorni delež, je možno, da te naslednji dan preseneti nesramen maček. Na intenziteto slednjega vpliva tudi dehidracija, zato absolutno priporočamo tudi pitje vode.

 1. Pivo ni bilo ustrezno hranjeno

Pri pivih bolj temperamentnih stilov, kot je npr. IPA, sta količina svetlobe in temperatura med hrambo zelo pomembna faktorja. Če do piva dostopa preveč svetlobe ter temperatura okolja konstantno niha, se lahko okus še tako kvalitetnega piva pokvari že pred prvim požirkom. Velik faktor je tudi hmelj, ki hitro izgublja svoje prekrasne karakteristike, zato nikakor ne kupujte IPE, ki ji bo kmalu potekel rok trajanje, ali pa se je to celo že zgodilo.

 1. Pivo ni bilo ustrezno servirano

Idealna temperatura servirane IPE je 10-12°C, kar je malce topleje, kot naravnost iz povprečnega točilnega sistema ali domačega hladilnika. Dovoli pivu, da se ogreje in ga medtem počasi srebaj. Pri nižjih temperaturah pride do izraza predvsem grenkoba, ki zasenči tiste bolj sadne arome. Šele, ko se pivo nekoliko ogreje, lahko uživaš v njegovi polni paleti okusov.

 1. Nisi jih okusil dovolj, da bi jih vzljubil

Če si obupal po prvih petih IPA-h, ki si jih poskusil, morda zamujaš stotine ostalih, ki bi znali ugajati tvojemu okusu. Svetujemo ti, da daš priložnost še ostalim IPA-m. Morda pa te presenetijo.

IPA je stil, ki narekuje trend in to z razlogom. Skoraj vsak mikropivovar ima vsaj 1 različico, na katero je ponosen. Predlagamo, da daš IPA-m še kakšno priložnost, če ti res ne bo všeč pa je na voljo še veliko drugih stilov piva. In tudi to je prekrasen čar pivovarstva.

One Comment

 • Miha Kukec pravi:

  “Nasploh piva craft pivovarjev niso namenjena brezglavemu nalivanju, ampak uživanju v vseh niansah, ki jih njihova mojstrovina premore.”

  Odličen stavek, ki bi lahko postal moto vseh pivoljubov, pivovarjev in pivopivcev!

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!