Pivo poznamo že zelo dolgo in našo civilizacijo spremlja že tisočletja. V tem času se je s pivom dogajalo ogromno, zagotovo pa so nekateri dogodki na to pijačo zelo močno vplivali. Eden izmed takih dogodkov je zagotovo uvedba čistostnega zakona (Reinheitsgebot), ki je seveda zasluga Nemcev. Zakon je precej enostaven in pravi, da se pivo lahko vari le iz treh sestavin; vode, slada in hmelja (kvasa takrat še niso poznali). Letos pa mineva 500 let od uvedbe.
Razlog
Danes so naštete sestavine splošno sprejete in samoumevne, leta 1516 pa je bilo pivovarstvo mnogo bolj “ohlapno”. Pivovarji so uporabljali razne sestavine, ki niso ravno sodile v pivo, velikokrat tudi strupena zelišča, rudnine, živalske organe… Poleg zdravstvenih razlogov in zaščite pivcev piva pa naj bi zakon uvedli tudi z željo po stabilizaciji cene ječmena.
Ponos
Mnogo nemških pivovarn še dandanes prisega na to tradicijo, s čimer se tudi velikokrat pohvalijo na svojih etiketah. Nemci so tako ponosni na svoj zakon, da so obletnici v čast postavili samostojno spletno stran, organizirajo festival, zakon želijo vpisati v UNESCOV seznam svetovne dediščine, mnogo pivovarn pa je tudi že najavilo posebne zvarke.
Prihodnost zakona
Zakon je dandanes do neke mere še vedno živ in močno zakoreninjen, predvsem na Bavarskem, kjer pa prihaja tudi do zlorab. Zaradi močnih pritiskov industrije so iz zakona odvzeti dodatki, ki pivo dodatno stabilizirajo in povečajo rok trajanja. Nemški butični pivovarji menijo, da so se okoliščine spremenile in da se mora čistnostni zakon posodobiti ter dovoliti dodatke, ki so naravni (sadje, zelišča, neslajene žitarice, itd.). Morda pa lahko ravno ob letošnji obletnici pričakujemo zanimive spremembe in dogajanje na tem področju.
Komentiraj