Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

5 kombinacij piva in hrane, ki jih morate poznati!

Pred časom smo se že razpisali o tem, kako uspešno in zanimivo je lahko pivo pri kombiniranju s hrano. Spekter hrane s katero se odlično poda je neverjetno širok, vendar pa kot vedno, tudi tukaj obstaja nekaj primerov, ki že sami po sebi odlično pojasnijo veliko. Spodaj smo zbrali 5 kombinacij jedi in primernega piva, ki skupaj poskrbita za izkušnjo, ki jo preprosto morate doživeti. Takih kombinacij je seveda veliko več kot 5, vendar smo se zaenkrat osredotočili na tiste jedi, ki se pogosto znajdejo na krožnikih v našem koncu sveta. Ob posamezni kombinaciji smo zapisali tudi predlagano pivo, ki je dostopno na policah slovenskih trgovin, sploh tistih specializiranih za pivo.

Zrezek na žaru in rauchbier

Idealna kombinacija za vse ljubitelje žara, sploh tistega na oglje. Zrezek je zunaj lepo zapečen in dobi karakter oglja oziroma dima, notri pa se skriva sočno meso. Oboje kar kliče po dobri družbi in prijetno dimljeno pivo z bogatimi okusi po karameli se sliši kot idealen spremljevalec.

Predlagano pivo: Schlenkerla Rauchbier

steak-meat

Pečena račka in belgijski dubbel

Ko boste poskusili to kombinacijo, Martinovo nikoli ne bo več isto. Zapečena koža račke in njeno sladkasto meso se odlično ujame z nekoliko sladnim karakterjem piva stila dubbel, ki v dogajanje prinese tudi okuse suhega sadja in dokaj visoko stopnjo karbonizacije. Pogosto se že samo račko pripravi z omako iz brusnic, kar omenjeno druženje račke in dubbel piva še dodatno argumentira.

Predlagano pivo: Westmalle Dubbel

Roasted-Duck-with-Fig-Stuffing

Svinjska pečenka in märzen

To pa je odličen primer spajanje hrane in piva, kjer oba igralca ponujata razmeroma blažje okuse, vendar skupaj prekrasno zaživita. Oba imata podobne karakteristike, saj v obeh najdemo pražene in karamelne okuse, märzen oziroma nemško marčevsko pivo pa poskrbi, da še dodatno izpostavi rahlo sladkost svinjine in s svojo karbonizacijo lepo resetira naše brbončice po vsakem požirku.

Predlagano pivo: Ayinger Märzen

IMG_9120

Solata in pšenično pivo

Solata kot jed ni pretirano živahna, sploh pa ne z najbolj klasičnim prelivom, ki se uporablja pri nas – kis in olje. Zato, če ji prav prisluhnemo, že sama kar kliče po spremljevalcu, ki bi dopolnil njene pomanjklivosti. Pivo se sliši, kot odlična izbira. Natančneje, pšenično pivo. Še bolj natančno, bavarsko pšenično pivo (Hefeweizen) ali belgijsko pšenično pivo (Witbier). Oba se lahko pohvalita z nekoliko sadnimi okusi, sploh pa belgijska različica, ki ima v procesu varjenja celo dodane začimbe (koriander in pomarančni olupki) in se res lepo poveže z našo solatko.

Predlagano pivo: Weihenstephaner Hefeweizen / St. Bernardus Witbier

salad-1097595_960_720

Čokoladna torta in kriek

Kot se spodobi, smo za konec pustili še nekaj sladkega. Kombinaranje sladic s pivom je pri nas še vedno tabu, ki pa si ga poznavalci želimo čim prej razbiti. Ena najbolj klasičnih kombinacij je tako kriek, ki je rahlo kiselkasto pivo z dodanimi višnjami in tako poskrbi za kontrast, ki na veliki oder postavi okuse temne pražene čokolade.

Predlagano pivo: Boon Kriek

Whiskey_Chocolate_Cake

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!