Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

4 načini, kako prijatelje navdušiti s craft pivom!

Sami ste že seznanjeni s čudovitim okusom in aromami, ki jih najdemo v modernem craft pivu. Sedaj pa si želite nad dobrim pivom navdušiti tudi svoje prijatelje, ker je pač bolj zabavno v dobrem uživati še s kom. Kaj lahko storite, da bo »tranzicija« s pustega in brezokusnega v polno in okusno potekala tako kot mora? Upoštevajte te 4 predloge in nedvomno boste pri svojem plemenitem poslanstvu uspešnejši.

  1. Izberi ustrezno »vstopno« pivo

Čeprav IPA velja za trenutno najbolj priljubljen stil craft piva, tolikšna količina hmelja in grenkobe ni najustreznejša, zato svojo najljubši IPA pustite še malo na strani. Če prijatelja/prijateljico dodobra poznate, potem tudi veste, kaj preferira. Nežno hmeljen pale ale ali pa delikaten craft lager sta le dva naša predloga. Ima prijatelj zeloooo rad kavo? Morda kakšen porter ali stout. Tudi, če se prvo srečanje s craft pivom ne razplete po vaših pričakovanjih, nikar ne obupajte. Ocenite, kje ste ga polomili in ob naslednji priložnosti popravite napako. Konec koncev vam bo prijatelj hvaležen, ko ga uspešno vpeljete v čudovito raznolikost pivovarske craft scene. Pa ne pozabite opazovati prijateljevega izraza na obrazu ob prvem požirku. Že ta bo razkril veliko.

  1. Ne predstavljaj piva kot raketno znanost

Barrel aged imperial porter, dekokcija, dry hop, IBU, funky, nobel hops, … Vse to se sliši super, ampak za bežnega poznavalca butičnih piv je velika količina informacij lahko odbijajoča. Morda je kratka obrazložitev, da poleg lager piv poznamo tudi ale piva še najbolj na mestu. Pojasnite, da je razlika predvsem v temperaturi varjenja in kvasovkami, ki so poskrbele za fermentacijo sladkorja v alkohol in ogljikov dioksid. Povsem dovolj informacij, raje se posvetite kozarčku pred vami in obdelajte včerajšnjo nogometno tekmo.

  1. Pojasni, kaj sploh je craft pivo

Kratko in jedrnato, saj pretirano filozofiranje ne vodi nikamor. Kaj pa dejansko sploh je craft pivo, vprašate? Sami bi craft pivo definirali kot obliko pivovarstva, kjer je najpomembnejša kvaliteta surovin, ki pivovarju omogočajo, da uresniči svojo vizijo piva in doseže presežek v okusu, vonju, in konec koncev poskrbi za pitnost tega skrbno pripravljenega zvarka. Lahko še dodate, da med craft pivovarji ne gre za bitko za trg, ampak za medsebojno pomoč in sodelovanje na številnih področjih, povezanih s pivom. Vse pivovarne druži želja po bolj kakovostnem pivu, ki ga ponujajo svojim zvestim strankam ter s tem oblikujejo kvalitetnejše in predvsem okusnejše pivske izkušnje.

  1. Obisk pivovarskega festivala in pogovor s pivovarjem

Festivali, kjer osrednjo vlogo igra pivo, so se v lanskem letu skoraj podvojili in se širijo v vse kotičke naše lepe dežele. Vzdušje na teh festivalih je venomer sproščeno in spodbuja druženje, saj je pivo socialna pijača. Med vsemi pivi v ponudbi si nedvomno vsakdo najde tisto, kar mu najbolj ugaja. Tudi vaš prijatelj si ga bo, vse dokler bo dovolj odprt za poskušanje. Pivovarji, ki so prisotni na teh dogodkih so venomer pripravljeni obiskovalcu pojasniti, zakaj je pivo takšno kot je in morda razkrijejo tudi kakšno »skrivnost«. Le vprašati jih morate.

Kot že omenjeno, svet piva je ogromen in za vsakega se najde pivo, ki mu ustreza, ki si ga vzame za svojega in v njem uživa. Le razumeti je treba, da smo si različni.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!