Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Zamegljeni Dolenc, Dimljeni Porter

,

Osnovni recept piva je porter, ki se je izkazal za relativno enostaven recept z dobrim rezultatom. Že dlje časa smo želeli dodati dimljeno pivo in klasična bavarska interpretacija je jasno ležak – lager, ki pa je marsikateremu domačemu pivovarju zaradi tehničnih zahtev nedosegljiv. Zato smo se odločili da nadgradimo preizkušen in dobro sprejet recept. Nismo mu veliko vzeli (malce praženega sladu), smo pa dodali dimljen slad, ki predstavlja slabih 20% slada. Tako dobimo dimljeno pivo, ki ima krepkejši karakter, ampak še vedno ne preveč zahteven za pivca. Primeren je za hladnejše dni in kombiniranje z izbranimi jedmi, npr. dimljenimi mesninami, od tod tudi ime – Zamegljeni Dolenc.

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Dimljeni Porter

Specifikacije:

  • Količina: 20l
  • OG: 1.066
  • FG: 1.020
  • IBU: 27
  • ABV: 6.0%
  • SRM: 29
  • Učinkovitost drozganja 70%

Sestavine:

  • 3.8 kg Pale ale
  • 1.0 kg Dimljeni slad (rauch ali smoked, nikakor ne peated)
  • 0.5 kg CaraMunich 3
  • 0.3 kg Black
  • 60g Celeia
  • Safale S-04
  • 5g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Ves slad drozgamo na 66°C za 70min, po možnosti dvignemo na 76°C, pred spiranjem.
Na 60 min dodamo ves hmelj.

Fermentiramo 2 tedna pri 18°C . Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 4 tedne na sobni temperaturi.

Komentiraj

Your email address will not be published.

Ta spletna stran živi z namenom, da se znanje o pivu in pivovarstvu prosto prenaša naprej.
Veseli bomo, če lahko donirate kak cekin, da se pokrijejo stroški gostovanja, domene ... Hvala!