Kjer se (z)družimo največji ljubitelji piva. In vsega povezanega s pivom.

Wit, Belgijsko pšenično pivo

Pšenično pivo, ki ga velikokrat zasenči našim koncem bolj znani bavarski zvarek. Pivo odlikujejo čudovite poletne karektaristike, nudi veliko okusa in arome pri zelo nizki alkoholni stopnji, verjetno najbolj aromatično pivo pri takšni alkoholni stopnji. Ima čudovit žitni okus z malo pikantnimi notami, ki pa ne prevladujejo. Če imate možnost, da pivo fermentirate pri nižjih temperaturah se Francoski Safebrew T-58 izkaže čudovito, sicer pa se mu pa raje izognite in uporabite Wyeast 3944.

Način: BIAB in Allgrain
Stil: Witbier

Specifikacije:

  • Količina: 20l
  • OG: 1.037
  • FG: 1.010
  • IBU: 17
  • ABV: 3.4%
  • SRM: 1
  • Učinkovitost drozganja 75%

Sestavine:

  • 1.7 kg Pale ale
  • 1.7 kg Pšeničnega sladu
  • 10g Cascade
  • 10g Magnum SI
  • Safebrew T-58 ali
  • Wyeast 3944
  • 20g Coriandorvih semen
  • 15g Suhe pomarančne lupine
  • 6g/l Sladkorja za stekleničenje

Postopek:

Ves slad drozgamo na 64°C za 80min.

Za ta recept pivu kuhamo samo 25 minut, da v pivu dobimo dobro žitno aromo in okus. Zato na 25 minut dodamo ves hmelj. Zadnjih 5 min dodamo rahlo zdrobljena coriandrova zrna in pomarančno lupino. (namig, v Hiši začimb najdemo veliko pivovarskih začimb)

Fermentiramo 2 tedna na 15°C za Safebrew T-58 ali 21°C za Wyeast 3944. Stekleničimo in nato zorimo v steklenici najmanj 2 tedna na sobni temperaturi.

Komentiraj

Your email address will not be published.